Geen mediaproces afpersingszaak Letterman

Helaas voor society watchers, er komt geen mediaproces met smeuïge details over de affaires van de Amerikaanse talkshowhost David Letterman met zijn medewerkers. Robert Halderman, de oud-producer van de CBS-misdaadserie 48 Hours Mystery, die zijn collega Letterman met de slippertjes chanteerde, ging gisteren akkoord met een schikking.

In een opmerkelijke uitzending van The Late Nigt Show onthulde Letterman in oktober 2009 zelf dat hij was afgeperst én met collega’s was vreemdgegaan. Een anonieme figuur had 2 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) van hem geëist, en gedreigd de escapades van Letterman bekend te maken met filmmateriaal en in een boek. „Creepy” noemde Letterman de hele zaak op tv.

In overleg met de politie had Letterman zijn afperser een valse cheque van 2 miljoen dollar gegeven. Halderman werd opgepakt toen hij deze wilde innen.

Gisteren bekende de oud-producer voor de rechtbank schuld. Ook betuigde hij diepe spijt in een verklaring die hij zo snel voorlas, dat de rechter hem maande langzamer te spreken. Volgens zijn advocaat handelde Halderman uit jaloezie, woede en geldnood.

Halderman krijgt een onvoorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf van 1.000 uur. Als het tot een proces was gekomen, had hij tot 15 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Letterman heeft niet veel imagoschade opgelopen. Hij is sinds begin 2009 getrouwd met Regina Lasko, met wie hij sinds 1986 een relatie had. (AP, BBC)