Feesten met Katzenjammer

Pop Katzenjammer, 8/3 WATT R’dam. Herh. 10/3 Vera Groningen, 11/3 Doornroosje Nijmegen, 13/3 Sugar Factory Amsterdam. ***

Als de Andrews Sisters op de Balkan geboren zouden zijn, hadden ze geklonken als Katzenjammer. Deze Noorse vrouwenband zingt schel, hard en zuiver terwijl ze er feestelijke hoemparitmes en bruiloftswalsen bij spelen. Met z’n vieren delen ze een garderobe van frisse bloemetjesjurken en een wagonlading instrumenten zoals de driesnarige bas, accordeon en mandoline.

Katzenjammer maakt popmuziek die wortels in de folk heeft maar die ook gospel, rockabilly en zigeunermuziek omvat. Hun debuutalbum Le Pop knipoogt naar de uitbundige meidenpop uit de jaren vijftig, maar er zijn ook ingetogen en melancholieke momenten. Vierstemmige samenzang is hun grote kracht. De dames scheppen er genoegen in om de pannen van het dak te zingen en constant van instrument te wisselen.

In de kelder van het Rotterdamse WATT toonde Katzenjammer dat de band van alle markten thuis is, van de statige wals Mother Superior tot de kermismuziek met trompet van A bar in Amsterdam. Deze meiden zijn op een missie om het publiek te vermaken, met de betere animeertechnieken om de mensen aan het zingen en dansen te krijgen.

Juist toen het net iets te jolig dreigde te worden, was er een moment van bezinning in het praktisch a capella gezongen Gods great dust storm. Zelfs dat ingetogen lied werd opgeklopt tot een demonstratie van vocale stormkracht, die deed vermoeden dat de dames thuis in Noorwegen in een lokaal schreeuwkoorzitting hebben om de stembanden soepel te houden. Subtiel klonk het niet altijd, maar er werd voorbeeldig samengespeeld door muzikanten die goed naar elkaar luisteren. Toen tot slot de kazoo voor de dag kwam, kon het feest niet meer stuk.

    • Jan Vollaard