Een dun draadje door New York

Great Kills Road. Regie: Tjebbo Penning. Met: Marcel Faber. In: 3 bioscopen. ***

Great Kills Road is een straat op Staten Island in New York. Maar eigenlijk zouden alle straten waar hoofdpersoon Maas de Boer in de film van regisseur Tjebbo Penning doorheen dwaalt zo kunnen heten, want hij heeft met een hoop af te rekenen. Te beginnen met zijn eigen verleden. ‘Kill’ betekent behalve ‘doden’ in het oud-Nederlands ‘rivierbedding’ of ‘kanaal’. De buurt ‘Great Kills’ staat bekend om z’n vele waterwegen, die we in de thrillerachtige film terugzien. Tjebbo Penning (1963) regisseerde de afgelopen jaren de speelfilm Morlang (2001), gebaseerd op de Van Bemmelen-affaire, waarin een dubbele euthanasie op een moorddrama uitliep. Ook Great Kills Road onderzoekt het grijze gebied tussen barmhartige dood en zelfzuchtige moord. Wanneer is een leven nog dragelijk, wanneer mag je er een einde aan maken? Acteur Marcel Faber schreef aan het scenario mee en is als enige in elke scène in beeld: het onderwerp lijkt beide makers persoonlijk te raken. De intrigerende, impliciete en documentair gedraaide Great Kill Roads drijft sterk op sfeer en de dwaaltochten door de stad. De spanning wordt opgebouwd middels half afgemaakte gesprekken met passanten. Penning lijkt er niet zozeer op uit een plot te ontwikkelen; hij wil ons deelgenoot maken van een psychologische toestand, een schemergebied tussen schuld en boete. Zijn verhaal is dun en langgerekt, meanderend als de wandeling zelf.

    • Dana Linssen