Dijkgraaf leidt studie naar IPCC

Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), zal samen met zijn Chinese collega leiding geven aan een internationale groep van wetenschappers die onderzoek gaat doen naar het omstreden IPCC-klimaatrapport. Het onderzoek moet in augustus klaar zijn. De VN zou dit later vandaag officieel bekendmaken.

Het klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is onder vuur komen te liggen, nadat gebleken was dat niet alle wetenschappelijke informatie klopt. Zo smelten de gletsjers op de Himalaya lang niet zo snel als vermeld en ligt Nederland niet voor 55 procent, maar voor 26 procent onder de zeespiegel.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is in Nederland begonnen met een onderzoek naar fouten in het rapport. De KNAW houdt hier toezicht op.

De PVV wil tot het moment dat de resultaten bekend zijn stoppen met het huidige klimaatbeleid. Demissionair minister Huizinga (VROM, ChristenUnie) vindt dat, ondanks de „slordigheden” uit het rapport, de „overgrote consensus dat het klimaat verandert en dat de mens daar een rol in speelt nog staat als een huis”, zo zei ze vanmorgen in een Kamerdebat.