Des Bouvrie opgepakt voor belastingfraude

Interieurontwerper Jan des Bouvrie is gisteren aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij belastingfraude in de vastgoedsector. Vanochtend zat hij nog in hechtenis.

Dat bevestigen bronnen rond justitie en uit de omgeving van Des Bouvrie. Het bedrijf van Des Bouvrie in Naarden noch het Openbaar Ministerie wilde vanmorgen commentaar geven.

De arrestatie van Des Bouvrie hangt samen met de aanhouding een week geleden van de Utrechtse vastgoedhandelaar Evert K. van Kroon Real Estate en zijn mededirecteur Arjen de G. Zij worden verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Zij zouden voor 1,5 miljoen euro hebben gefraudeerd met de bouw en verbouwing van privépanden.

Door deze privéklussen te factureren aan een vennootschap van K. slaagde het tweetal erin omzetbelasting terug te vorderen. Volgens een gisteren verspreid persbericht van het Openbaar Ministerie liet deze verdachte „zo vermoedelijk zijn privéverbouwingen betalen door zijn bedrijven en door de belastingbetaler”.

Hoe Jan des Bouvrie hier precies bij betrokken is, is niet duidelijk. In vastgoedkringen is alom bekend dat Des Bouvrie een goede vriend is van Evert K. Hij is zijn vaste interieurarchitect, verbouwde zowel zijn huis, zijn kantoor als zijn motorjacht. Evert K. is een bekende ondernemer in Utrecht, onder meer als voormalig bestuurslid en sponsor van FC Utrecht.

In het onderzoek naar K. en De G. heeft justitie vorige week bij tientallen bedrijven invallen gedaan en de administratie meegenomen.

Vervolg Des Bouvrie: pagina 13

Society-ontwerper had last van recessie

De 67-jarige Jan des Bouvrie kreeg landelijke bekendheid uit de vele societyrubrieken op televisie en in kranten. Hij is een frequente bezoeker van jetsetfeestjes en modeshows. In de jaren negentig was Des Bouvrie de meest gefilmde figuur in het tv-programma Glamourland van wijlen Gert-Jan Dröge („Hallo, daar zíjn we weer!”). Bij Veronica had hij enige tijd ook een eigen programma, TV Woonmagazine.

Als meubelontwerper brak Des Bouvrie door in 1969 toen zijn zogeheten Kubusbank door Meubelfabrikant Gelderland in productie werd genomen. Bij gelegenheid van de veertigste verjaardag van deze bank kreeg de ontwerper vorig jaar een hoge koninklijke onderscheiding. Hij werd ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Des Bouvrie werd dé interieurinrichter van de nouveau riche in Nederland, waarbij hij gold als trendsetter. Ook van het bedrijfsleven kreeg hij veel opdrachten. Zo kreeg hij in 2002 de opdracht om het toen stoffige warenhuis V&D van een nieuw, frisser imago te voorzien. Des Bouvrie is behalve ontwerper ook eigenaar van meubelwinkel Het Arsenaal in Naarden.

De roem en het succes van Des Bouvrie lopen niet altijd in de pas met zijn financiële resultaten. Eind jaren negentig moest Arthur Andersen orde op zaken stellen omdat het bedrijf van Des Bouvrie grote fiscale problemen had. Eind 2004 sloot Des Bouvrie een ambitieus filiaal van Het Arsenaal in Schiedam, bij gebrek aan klanten. Vorig jaar vroeg hij aan zijn 25 medewerkers een tijdelijk loonoffer van 10 procent omdat Het Arsenaal door de recessie een liquiditeitsprobleem had. Volgens de laatste jaarrekening boekte de Jan des Bouvrie Holding in 2007 een winst van bijna 500.000 euro op een omzet van ruim 8,8 miljoen.

Bij Het Arsenaal kon men de aanhouding van Des Bouvrie vanochtend niet geloven. „We hebben een integere baas”, aldus een telefoniste.

    • Philip de Witt Wijnen