De muziek-manager

Nederland - Groningen - 08-02-2010 Chanjoy Kromowidjojo, foto voor meetlat serie. Foto: Sake Elzinga

Chanjoy Kromowidjojo (23)

Studie: Academie voor Popcultuur, Hanzehogeschool Groningen (2004-2010)Werk: manager, boeker, evenementenorganisatorWerkplek: thuisBrutomaandinkomen: 1.300 euro

Waarom koos je voor de Academie voor Popcultuur?

„Toen ik de keuze maakte was ik veel bezig met muziek. Ik wilde er een carrière in beginnen. Ik werkte vooral uitvoerend, als producer. Ik maakte tracks op de computer en wilde ook een live-act daarbij gaan maken. De academie was nog een heel nieuwe opleiding, ik volgde de richting computer/dj. Toen er een uitwisseling was met een Italiaanse opleiding kwam ik in contact met twee jongens die zich met hun Engelstalige band in Nederland wilden vestigen. Omdat ik de Nederlandse popcultuur natuurlijk beter ken dan zij, werd ik hun manager.”

Waaruit bestaat je werk?

„Ik ben manager van Growlin’ Love and Pain. Voor hen regel ik onder andere de connecties met bedrijven, praten we over de toekomstplannen en beheer ik de website. Daarnaast ben ik boeker voor verschillende bands. Ik probeer optredens voor ze te regelen op verschillende podia en festivals. Daarnaast houd ik me vooral bezig met evenementen, zowel de organisatie ervan als ondersteunend, zoals bij het festival EuroSonic Noorderslag.”

Is dat moeilijk geld verdienen?

„Nieuwe bands zijn voor poppodia een risico, dus die geven daar niet zoveel geld voor. Voor mijn werk als manager krijg ik een percentage van de opbrengst. Dus naarmate de band populairder wordt, brengt dat meer op. Ik werk ook als freelancer bij poppodium de Oosterpoort in Groningen, daar ben ik op verschillende avonden het aanspreekpunt voor artiesten. Dat doe ik voor de ervaring, maar ook voor een iets vaster inkomen.”

    • Leendert van der Valk