De componist

Nederland - Groningen - 08-02-2010 Irene Wiersma, foto voor meetlat serie. Foto: Sake Elzinga

Irene Wiersma (24)

Studie: Academie voor Popcultuur, Hanzehogeschool Groningen (2003-2008)Werk: componist en zangeres FluxWerkplek: thuisstudioBrutomaandinkomen: 850 euro.

Hoe is de Academie voor Popcultuur?

„Het was in het begin behoorlijk schools, maar wel leerzaam. Ik leerde hoe een studio werkt, zodat ik ook in mijn eigen thuisstudio kon opnemen. In het derde en vierde jaar werd het veel vrijer, ging het niet om afzonderlijke disciplines, maar veel meer om het realiseren van concepten en ideeën van studenten. Je leert wat er komt kijken bij het opnemen van een cd of videoclip. Ook marketing is belangrijk; hoe verkoopt een popkunstenaar zich? Je wordt opgeleid tot ondernemer in de culturele sector. Dat hoeft niet per se een muzikant te zijn.”

Wat voor muziek componeer je?

„Ik schrijf Nederlandstalige indiepop. Voornamelijk voor mijn band, Flux. In september komt er een album uit. Daarvoor moest ik een selectie maken uit de liedjes die ik de afgelopen vier jaar schreef. Ik componeer de liedjes zelf. We zijn bezig een boeker in de arm te nemen, zodat we nog meer optredens krijgen. Soms heb ik ook compositieopdrachten voor anderen. Laatst heb ik een liedje bij de presentatie van een kunstwerk geschreven.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

„Initiatief nemen. Met name bij mijn afstudeeropdracht heb ik veel geleerd. Daar kregen bezoekers een individuele rondleiding door mijn duistere sprookjeswereld. Ze liepen met een mp3-speler door zeven kamers waarin via beeld en een hoorspel of liedje een thema aan bod kwam. Ik heb geleerd hoe je sponsors zoekt en subsidies regelt, maar ook dat je moet delegeren.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk