Consument betaalt prijs voor Google

Het is een wijdverbreid misverstand dat Google producten gratis aanbiedt. Dat valt ook weer te lezen in het opinieartikel ‘Google in ruil voor gegevens geen slechte deal’ van student Iris van der Spoel, gisteren in nrc.next. Want wat is de prijs die u via het zoekkanaal van de monopolist betaalt? Tel rustig 5 tot 30 euro op bij elke internetaankoop en voor bancaire producten enkele honderden tot duizenden euro’s per afsluiting.

Met Google Adwords, Toolbar en Analytics weet Google niet alleen wat u zoekt, maar ook naar welke informatie u kijkt. Op basis van deze informatie worden zeer gerichte advertenties getoond. Verder vindt u bovenaan de Google-zoekresultaten vrijwel altijd prijsvergelijkingssites, met links voorzien van betaalde ‘affiliatelinks’, waar de consument 10 tot 30 procent voor betaalt bovenop de aankoop.

J. Ossewaarde

Managing partner bzoox.nl

    • J. Ossewaarde Managing Partner Bzoox.Nl