Bommenmaker ging zijn eigen weg

Dulmatin was een van de meest gezochte terroristen in Zuid-Oost Azië. Gisteren schoot de politie hem dood.

Dulmatin Foto AFP (FILES) This handout file picture received on October 5, 2006 shows Dulmatin, one of the most-wanted leaders of the Jemaah Islamiyah militant group and an Al-Qaeda-trained bomb-making specialist. Indonesian anti-terrorism forces killed on March 9, 2010 a man believed to be Dulmatin one of the masterminds behind the 2002 Bali bombings, during a raid on the outskirts of Jakarta, police said. There was no official confirmation on the man's identity. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO/PHILIPPINE NATIONAL POLICE/HO/FILES AFP

President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië had een passend cadeau voor de Australische premier, die hij vandaag in Canberra ontmoette. Hij kon vertellen dat de politie gisteren in Jakarta Dulmatin heeft doodgeschoten, een van de meest gezochte terroristen van Zuidoost-Azië. Dulmatin (39) wordt verantwoordelijk gehouden voor het vervaardigen van de bommen in 2002 die ontploften in twee nachtclubs in Bali. Daarbij kwamen 202 mensen om, waaronder 88 Australiërs. Amerika had een premie van 10 miljoen dollar op het hoofd van Dulmatin gezet, en al een paar keer was hij op het nippertje ontsnapt. Hij vluchtte in 2003 naar het zuiden van de Filippijnen, waar hij zich bij terreurgroep Abu Sayyaf voegde. Begin 2007 zou het leger hem daar hebben verwond. Een paar maanden later kon hij nét voor militairen zijn schuilplaats binnenvielen ontsnappen; zijn vier vermoedelijke kinderen achterlatend. In 2008 dacht het Filippijnse leger dat het zijn lijk had opgegraven in de jungle van Tawi-Tawi, maar dat bleek van iemand anders.

Dulmatin werd geboren in Midden-Java en kreeg in de jaren negentig militaire training in Afghanistan. Terug in Indonesië zou hij de beschermeling zijn geworden van meester bommenmaker dr. Azahari bin Husin, die in 2005 eveneens door de politie werd gedood. Samen met hem zou hij de explosieven hebben geassembleerd voor de dubbele aanslag in Bali. Ook zou hij een van de twee bommen met een mobiele telefoon hebben laten ontsteken.

In de Filippijnen gaf hij zijn kennis over explosieven en elektronica door tijdens trainingen met Abu Sayyaf. Maar al in 2008 werd bekend dat hij een terugkeer naar Indonesië ambieerde. Nu wordt gedacht dat hij achter een terreurkamp zat in de Indonesische provincie Atjeh, dat de politie twee weken geleden ontdekte.

Dulmatin hoorde bij Jema’ah Islamiyah, maar is nooit een leider geweest binnen die terreurorganisatie. Volgens de International Crisis Group ging hij na zijn vlucht naar de Filippijnen steeds meer zijn eigen weg. Maar zoals ook gold voor Noordin Top, de topterrorist die de Indonesische politie in oktober doodschoot: juist terroristen die op eigen houtje opereren, zijn soms het gevaarlijkst.

    • Elske Schouten