Birma weert met kieswet oppositie bij verkiezingen

Duizenden leden van de Birmese oppositie kunnen niet meedoen aan de verkiezingen later dit jaar, door een nieuwe kieswet die de regering vandaag heeft gepubliceerd. Daarin staat dat Birmezen die ooit zijn veroordeeld, geen lid mogen zijn van een politieke partij.

De wet kan ook zorgen dat oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi uit haar partij moet worden gegooid, als deze niet wil worden opgeheven. Zij is een van de ongeveer 2.100 politieke gevangenen in Birma. Ook leden van religieuze ordes en ambtenaren mogen geen partijlid meer zijn. Alle politieke partijen in Birma moeten zich binnen zestig dagen registreren onder de nieuwe regels, anders mogen zij niet blijven bestaan.

De nieuwe wet laat zien dat de Birmese regering niet van plan is de oppositie bij de verkiezingen te betrekken. Zij kondigde vandaag ook aan zelf de kiescommissie te zullen samenstellen, die de verkiezingen zal controleren. De Verenigde Staten gaven in een eerste reactie aan „sceptisch” te zijn dat de verkiezingen geloofwaardig zullen worden. Al eerder was bekend dat Suu Kyi niet kan meedoen.

Een ander onderdeel van de wet is dat alle politieke partijen de grondwet van 2008 moeten onderschrijven. Voor veel oppositiepartijen is het verzet tegen de grondwet, ingevoerd na een frauduleus referendum, de kern van hun politieke boodschap.