Amerika versoepelt internetsancties Iran

De Amerikaanse regering heeft bepaalde internetsancties tegen Iran, Cuba en Soedan versoepeld. Amerikaanse bedrijven mogen voortaan onlinediensten voor onder meer e-mail, chatten, bloggen en sociale netwerksites naar de drie landen exporteren. De vrije export naar Iran, Cuba en Soedan van onlinediensten voor bijvoorbeeld browsen en de uitwisseling van foto’s en filmpjes geldt voor zowel bedrijven als Amerikaanse burgers.

Het besluit past in het nieuwe democratiseringsbeleid van de VS om de vrije toegang tot internet internationaal te stimuleren. De regering wil er zeker van zijn dat de inwoners van Iran, Cuba en Soedan hun „universele rechten” tot vrije meningsuiting en op vrije informatie ten volle kunnen benutten”, zo verklaarde het ministerie van Financiën gisteren.

Na de omstreden presidentsverkiezingen in Iran van vorig jaar gebruikten dissidenten onder meer Facebook en Twitter om demonstraties te organiseren of om er verslag van te doen. De protesten in Iran hebben bewezen dat e-mail- en chatprogramma’s en sociale netwerksites „krachtige instrumenten” zijn, zo zei de Amerikaanse onderminister van Financiën.

Naar Iran en Soedan mag vanuit de VS voortaan ook software voor deze onlinediensten worden geëxporteerd. De export van software naar Cuba valt niet onder de licenties, omdat handel met Cuba een zaak is van het ministerie van Economische Zaken. Vorig jaar blokkeerde internetbedrijf Microsoft zijn chatprogramma’s in vijf landen waaronder Iran, Cuba en Soedan.

In januari hield de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, een toespraak over vrij internetgebruik. Hierin zei Clinton meer te gaan samenwerken met ngo’s en technologiebedrijven tegen online overheidscensuur.

Vergeleken met Cuba en Soedan is internetgebruik in Iran het grootst, al worden oppositiesites geblokkeerd. Vorig jaar had 48,5 procent van de Iraniërs toegang tot internet, volgens onderzoeksbureau Internet World Stats. In Cuba en Soedan gaat het om respectievelijk 12,7 en 10,2 procent van de bevolking. (BBC, AFP)