9/11 in de romantische blender

Dear John. Regie: Lasse Hallström. Met: Channing Tatum, Amanda Seyfried, Richard Jenkins. In: 81 bioscopen. **

De stoere surfer John vist het handtasje van de blonde Savannah uit zee en overhandigt haar het druipende kleinood. Wij weten meteen: hier wordt een Grote Liefde geboren. John beschikt namelijk over een imposante torso waar het water sexy van afdruppelt en hij heeft ook nog eens een broeierige blik die het hart van Savannah meteen doet smelten. Zijn indrukwekkende fysiek komt door de vele trainingsuren voor het Amerikaanse leger waar hij in dient. Maar nu is hij twee weken vrij, een goed moment voor een zomerliefde. Hun prille geluk wordt echter bruut verstoord. Na 9/11 voelt John een grote druk om bij te tekenen, vooral om patriottistische redenen. En hij wil zijn legermaatjes ook niet teleurstellen. Er rest het koppel niets dan elkaar lange liefdesbrieven schrijven. Dear John is een verfilming van een boek van Nicholas Sparks, wiens oeuvre al eerder leidde tot zoetsappige melodrama’s als The Notebook en A Walk to Remember. Sparks gooit graag wat brandende kwesties in de romantische blender - hier oorlog, kanker en autisme - en er rolt vanzelf een larmoyante draak uit die mechanisch probeert ons traanvocht te ontfutselen. Voer voor ambachtsman Lasse Hallström, die wel raad weet met vals sentiment, getuige eerdere films als An Unfinished Life en Chocolat. Uiteindelijk speelt vooral braafheid Dear John ernstig parten, daar kunnen ook de rijzende sterren Channing Tatum en Amanda Seyfried heel weinig aan veranderen.

    • André Waardenburg