7 redenen om uit te gaan

1 theater

Candide

Leiden: LAKtheater. Tijd: 20.30u. Prijs: v.a. 6 euro. www.laktheater.nl

Candide, een Franstalige toneelvoorstelling gebaseerd op het boek van Voltaire, wordt opgevoerd door Saint-Lazare, de toneelgroep van de opleiding Franse taal en cultuur van de Universiteit Leiden. Op de achtergrond klinkt de muziek van Bernsteins gelijknamige opera mee.

2 muziek

Anne Soldaat & Band

Maastricht: Muziekgieterij. Tijd: 20.30u. Toegang: 6/10 euro. www.sg.unimaas.nl

Songschrijver, zanger en gitarist Anne Soldaat (ex-Daryll Ann) staat vanavond met zijn band in Maastricht. Verwacht oude en nieuwe nummers, gespeeld met dwingende staccatogitaren en begeleid door meerstemmige zang. Voorprogramma: Blaudzun.

3 lezing & film

Avond van de Popcinema

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 19.30u. www.lantaren-venster.nl

Leo Blokhuis geeft voor Studium Generale een lezing tijdens de Avond van de Popcinema. Hierna is 24 Hour Party People te zien (Michael Winterbottom, GB, 2002), een ironische film over de opkomst en ondergang van het roemruchte Engelse platenlabel Factory en de bands Joy Division en Happy Mondays.

4 nieuwe media

Impakt Event: UNMA

Utrecht: Impakt Headquarters. Tijd: 20.00u. Gratis. www.impakt.nl

Tijdens deze derde editie van de Utrechtse Nieuwe Media Avond staat de vraag centraal wat er nu en morgen kan met brein-computerinterfaces. Kunstenaar Christoph de Boeck (Deepblue) presenteert zijn werk Staalhemel en onderzoeker Lindsay Brown (IMEC) gaat in op de werking van brein-computerinterfaces aan de hand van een demonstratie.

5 muziek

Arid + Emmett Tinley

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 19.30u. Kaarten: 15 euro. www.paradiso.nl

De Belgische band Arid presenteert vanavond haar vierde album Under The Cold Street Lights. In het voorprogramma speelt de Ierse singer-songwriter Emmett Tinley (Prayer Boat).

6 tentoonstelling

Binnenste buiten

Groningen: Universiteitsmuseum. T/m 24 jan 2011, geopend di-zo 13.00-17.00u. www.rug.nl/museum

Deze anatomische tentoonstelling verbeeldt een reis door de tijd: van Galenus in de tweede eeuw na Christus naar het anatomisch theater, oude preparaten en wasmodellen tot aan de moderne ‘plastinaten’, d.w.z. geconserveerd biologisch materiaal.

7 filmretrospectief

Klaus Kinski

Amsterdam: Melkweg Cinema & Melkweg Galerie. Van 10 mrt t/m 4 april. www.melkweg.nl

Melkweg Cinema en Galerie besteden aandacht aan de excentrieke acteur Klaus Kinski (1926-1991), met een retrospectief van 21 films en 2 exposities. De officiële opening is vanmiddag (Galerie, 17.00u), met de Zwitserse fotograaf Beat Presser.