Waarom geen tol?

In de krant van 3 maart was de next question: waarom stemmen we niet via internet? Het antwoord was een mengsel: moeilijke controle op beïnvloeding bij het stemmen, gevoeligheid voor fraude en net zo’n lage opkomst als conventioneel stemmen. Dus gewoon toch maar een rood potlood, en naar het stemlokaal.

Analoog daaraan dacht ik: waarom zo moeilijk doen over kilometerheffing (problemen zijn: privacyschending, duur, technisch ingewikkelde) als er ook een oerdegelijke, vrijwel fraude-ongevoelige en relatief goedkope oplossing bestaat om per kilometer te betalen. Tol.

Gewoon een slagboom op de snelweg (files zijn er toch al), kaartje krijgen, doorrijden, verderop kaartje laten zien en afrekenen. Veel eenvoudiger kan het niet, dunkt mij. Mijn vraag is dan ook: waarom niet?

Hans Vullers

Eindhoven

    • Hans Vullers Eindhoven