Vrouw in Zierikzee weigerde eerder hulp van gemeente

De moeder van twee kinderen die dit weekend in Zierikzee door hun vader werden vermoord, heeft beveiligingsvoorstellen van de gemeente en hulpverleners meerdere keren van de hand gewezen.

Zaterdagavond schoot de 45-jarige vader zijn 9-jarige zoon en 19-jarige dochter dood in hun huis. De moeder raakte gewond, een 14-jarige zoon bleef ongedeerd; hij was op het moment van de aanslag bij de buren. De man schoot zichzelf na afloop door het hoofd en overleed even later aan zijn verwondingen. De man, evenals de rest van het gezin afkomstig uit Irak, uitte al langer bedreigingen. Tot voor kort zat hij vast na aangifte van zijn dochter wegens seksueel misbruik.

Om de indruk weg te nemen dat de autoriteiten te weinig hebben gedaan om het drama te voorkomen, gaf het OM maandagavond, na overleg met de gemeente Schouwen-Duiveland en de politie, een overzicht van de feiten vrij. Daaruit blijkt dat burgemeester Gerard Rabelink de moeder tot tweemaal toe heeft geadviseerd om zich te melden bij een blijf-van-mijn-lijfhuis. Ook gaf hij een urgentieverklaring af voor vervangende, veiliger woonruimte. De vrouw wees dit aanbod af.

Eind januari liet de burgemeester het OM per brief weten te vrezen voor de veiligheid van het gezin, waarvoor hij niets meer kon doen. Daarop werden, op 1 februari, ‘voorlopige’ veiligheidsmaatregelen getroffen.

De man werd in september 2009 aangehouden na aangifte door zijn vrouw van huiselijk geweld. De burgemeester legde hem een tijdelijk huisverbod op, dat later werd verlengd. Op 6 december werd de man aangehouden wegens bedreiging van zijn gezin. Op 30 december werd de man wegens huiselijk geweld veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Daarbij werd als voorwaarde bepaald dat de man op geen enkele wijze contact op mocht nemen met zijn echtgenote en dochter. Op 18 januari kwam hij op vrije voeten. Op 10 februari werd hij aangehouden wegens de aangifte van misbruik. De voorlopige hechtenis hiervoor werd op 24 februari geschorst. De veiligheidsmaatregelen bleven van kracht.