Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Bert Smeets en Luc Kusters brachten een deel van hun jeugd in de jaren zestig door in het jongereninternaat Bleijerheide in Kerkrade, waar sommige Franciscaner broeders zich zouden hebben vergrepen aan kinderen. Beiden reizen naar België om een broeder te confronteren met het verleden. Wat wist hij van het misbruik op het internaat? Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Verslag van de bisschoppenconferentie in Zeist waar het seksueel misbruik in de katholieke kerk wordt besproken, met speciale aandacht voor de mogelijkheden die slachtoffers hebben om misbruik aan te kaarten. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag Vandaag. Maatregelen van de curator bij de DSB bank onderzocht op gevolgen voor betrokkenen, verslag van het bisschoppenberaad in Zeist en aandacht voor het Boekenbal. Ned.2, 22.15-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Ellen ten Damme vertelt over haar jury-voorzitterschap bij de verkiezing van een nieuw Amsterdams havenlied. Gast Harry Slinger zit in de finale, komende vrijdag. Naar aanleiding van het Boekenbal wordt met auteurs, onder wie Heleen van Rooijen, gesproken over de boeken uit hun jeugd die hen hebben geïnspireerd, gevormd en geraakt. Oud-scheidsrechter Frans Derks komt praten over zijn boek Op zijn Frans en over scheidsrechteren in het algemeen. Ned.3, 19.30-20.19u.

Moraalridders. Van den Brink en Knevel praten met André Rouvoet over de inzet van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen. Cor Mennen, pastoor in Oss, vindt dat zijn eigen bisschoppen door de knieën zijn gegaan voor de ‘roze maffia’ uit Amsterdam na de aanvankelijke weigering om praktiserende homoseksuelen de communie te weigeren. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. De Drentse componist en multi-instrumentalist Daniël Lohues vertelt over zijn nieuwe cd en theatertournee Allennig IV. Hij geeft ook een voorstelling. Ned.1, 23.05-0.00u.

Schrijvers op de veranda. Rik Felderhof praat met de Somalisch-Nederlandse actrice en schrijfster (Een nagelaten verhaal) Yasmine Allas. Ned.2, 23.25-0.10u.

informatief

Regelrecht. Programma over maatschappelijke problemen, overlast en wangedrag in de buurt. Al vijf jaar lang veroorzaken zwaarverslaafden overlast in een kinderrijke buurt in Den Haag, waar een gebruikersruimte is gevestigd. Ook komt het hulpteam met onder anderen Ivo Opstelten, Joost Eerdmans en Mildred Roethof in actie tegen Justitie, die weigert onderzoek te doen naar het seksueel misbruik van een autistisch meisje. Ned.1, 21.05-21.50u.

Horizon: Is everything we know about the universe wrong? Het lijkt erop dat grote stroken van het universum worden opgezogen door een grote, onzichtbare hemelse stofzuiger. De wetenschapper Sasha Kaslinsky ontdekte het fenomeen, dat kan leiden tot nieuwe inzichten in de manier waarop het universum functioneert. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Koppen XL: De exorcisten zijn terug. Onlangs stierf een jonge Marokkaanse vrouw in Antwerpen een gruwelijke dood, slachtoffer van een duiveluitdrijving. Deze praktijken worden nog steeds toegepast binnen de islam en binnen de katholieke kerk. Het Vaticaan heeft een universiteit waar priesters van over de hele wereld worden opgeleid. De exorcisten leren er bezweringen en rituelen die slechte geesten of demonen uit het lichaam of een plaats moeten verdrijven. Een half miljoen Italianen zou er jaarlijks een beroep op doen. Eén, 21.30-22.05u.