Violiste Lamsma nadert de wereldtop

Klassiek Radio Fil. Orkest/Jaap van Zweden met Simone Lamsma (viool). 6/3 Concertgebouw A’dam. Radio 4: 9/3 20u.****

De doorbraak in eigen land van violiste Simone Lamsma (1985) was hoogst ongewoon. Hoewel ze al concoursen won, begon het rondom haar naam pas echt te gonzen toen Jaap van Zweden vorige zomer tijdens Zomergasten Lamsma een live tv-optreden gunde. Na concerten bij Van Zwedens orkest in Dallas debuteerde ze dit weekend in de Zaterdagmatinee.

Van Zweden vindt dan ook dat Lamsma in de wereldtoptien thuis hoort. Afgaande op haar vertolking in Brittens Vioolconcert is het nog niet zover: haar slanke toon neigt soms naar het dunne, de solocadens miste urgentie. Toch is de top binnen bereik. Hoeveel violisten kunnen op haar leeftijd al zoveel sfeernuances creëren? De wegstervende epiloog klonk als ontroerende terugblik op een rijk leven. De toegift, de Derde sonate van Ysaÿe, werd volmaakt gespeeld.

Britten memoreert in zijn orkestraties de grote contrasten van zijn vriend Sjostakovitsj, die na de pauze alle ruimte kreeg. De gewelddadige Zevende symfonie wordt vaak hol bombast verweten. Maar dat is juist het punt: door een triviaal marsje fluisterzacht uit te bouwen tot gekmakend gekletter, wordt de banaliteit van oorlog en propaganda treffend verklankt.

Straatvechter Van Zweden wist er wel raad mee. De dirigent hield zijn troepen strak; imponerende soli van blazers mondden uit in overrompelende charges.

    • Floris Don