Verkiezingen Rotterdam mogelijk toch deels over

In Rotterdam komen in enkele kiesdistricten mogelijk toch nieuwe verkiezingen voor de gemeenteraad. De commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven gaat onderzoeken welke meldingen over onregelmatigheden bij de raadsverkiezingen van vorige week gegrond zijn.

Uiterlijk vrijdag brengt de commissie advies uit aan de gemeenteraad. Zij beslist dinsdag of er stemmen herteld moeten worden en of er nieuwe verkiezingen komen. De commissie zal volgens een woordvoerder niet adviseren de verkiezingen in de hele stad over te doen, maar mogelijk wel in enkele kiesdistricten. Vorige week werden na onregelmatigheden stemmen herteld. Daarna maakte burgemeester Aboutaleb bekend dat de PvdA rond 600 stemmen meer had behaald dan Leefbaar Rotterdam.

Het aantal klachten over de wijze waarop de verkiezingen in sommige kiesdistricten plaatsvonden neemt toe. Stemmen werden dubbel geteld, één stembus bleek leeg en ongeveer 2.500 mensen ontvingen twee of drie stembiljetten.

Er zijn meldingen over het meekijken in stemhokjes en de voorzitter van een stembureau verklaarde op televisiezender RTV Rijnmond dat er bij hem mogelijk fraude is gepleegd. Hij sprak ook over het ronselen van stemmen bij twee stembureaus en mogelijke diefstal van stembiljetten.

De bevoegdheden van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven zijn beperkt. Ze hoort geen betrokkenen en bestudeert alleen documenten die tot afgelopen vrijdagochtend zijn verzameld.

Oud-burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper bepleiten in het AD een snelle hertelling van alle stemmen in Rotterdam. „Dat is een voor de hand liggende conclusie”, vindt Opstelten. „Het gaat om het vertrouwen dat de kiezer in het stemproces moet hebben.” Peper: „Elke zweem van twijfel moet worden weggenomen.”