Van Gaal wil het helemaal anders

Weg met grensrechters, de ingooi, het passief buitenspel en de strafschoppenserie. Als het aan Louis van Gaal ligt, worden de voetbalspelregels helemaal omgegooid. De trainer van Bayern München ziet een grotere rol voor de techniek als het antwoord op problemen in de waarneming van de arbitrage. Dat zegt Van Gaal, bekend om zijn woedende reacties op foute waarnemingen van scheidsrechters, in een interview met het Duitse voetbalblad Kicker.

Volgens Van Gaal is het tijd voor verandering. Het speltempo is de laatste jaren sterk toegenomen en publiek en media bemoeien zich steeds meer met het voetbal. De druk op scheidsrechters is groot en deze druk zou verlaagd kunnen worden door de implementatie van technische elementen in de arbitrage. Van Gaal: „De menselijke waarneming is subjectief. De interpretatie van de regels is subjectief, terwijl we de zaken zo objectief mogelijk moeten maken. We moeten de regels duidelijker maken en wat mij betreft zelfs volledig onafhankelijk van menselijke fouten.” Van Gaal weet hoe het zou moeten: twee scheidsrechters op het veld staan in contact met een derde man aan de zijlijn. „Die derde man volgt de wedstrijd met een computer die direct duidelijk maakt of iemand buitenspel staat of niet”, zegt hij in Kicker. Bij belangrijke beslissingen dient de techniek in plaats van de mens een oordeel te vellen. De techniek is per definitie onafhankelijk en objectief.”

Jaap Uilenberg, oud-scheidsrechter en nu coördinator scheidsrechterszaken van de voetbalbond zegt in een reactie dat de KNVB „voor een grotere rol van techniek in de arbitrage is”. Deze rol zou volgens de KNVB ook verder mogen gaan dan een camera op de doellijn. Volgens Uilenberg oefenen voetbalbonden van verschillende landen druk uit op de wereldvoetbalbond om het bestaande arbitragesysteem aan te passen, maar moet geleefd worden met het standpunt van de FIFA dat techniek vooralsnog niet thuishoort in het voetbal.

Van Gaal wil ook af van de strafschoppenserie. „Penalty’s zijn een loterij”, zegt hij in het Duitse voetbalblad. „Ik zie liever een ‘gladiatorengevecht’ ontstaan.” Van Gaal wil een verlenging waarbij elke ploeg om de vijf minuten een speler naar de kant haalt. Een golden goal moet vervolgens de beslissing brengen. In de visie van Van Gaal wordt de inworp vanaf nu een intrap en is ‘ passief’ buitenspel staan niet mogelijk.