Sport kort

Palyama, Pang en Meulendijks wel op EK badminton

Rijswijk. De drie badmintonners die overhoop liggen met de Nederlandse badmintonbond (NBB) over sponsorcontracten, zijn wel opgenomen in de selectie voor het Europees kampioenschap van 14 tot en met 18 april in Manchester. Dicky Palyama, Eric Pang en Judith Meulendijks staan op de namenlijst die de NBB gisteren verspreidde. Bij het EK voor landenteams vorige maand in Warschau ontbraken de drie spelers in de selectie. Het drietal heeft een conflict met de bond. De NBB sloot onlangs een lucratief contract met Yonex, dat spelers uit de nationale selectie verplicht om kleding te dragen en met rackets te spelen van het Japanse merk. Palyama, Pang en Meulendijks hebben contracten met andere merken en willen de vrijheid hebben met materiaal van hun eigen sponsor te spelen. De rechtbank in Utrecht doet morgen uitspraak in het kort geding dat de badmintonners hebben aangespannen tegen de NBB. Volgens de bond is het EK een toernooi waarop de spelers individueel uitkomen en de positie op de wereldranglijst de selectie bepaalt. (ANP)

Australië naar halve finales van WK hockey

New Delhi. Australië heeft zich gisteren in New Delhi als tweede land geplaatst voor de halve finales van het WK hockey voor mannen. De titelfavoriet versloeg Pakistan in de laatste groepswedstrijd met 2-1. Daarmee eindigde de ploeg van coach Richard Charlesworth op twaalf punten in poule B, evenveel als Engeland. Op doelsaldo veroverde Australië de eindzege in de groep. Engeland verloor gisteren met 0-2 van Spanje, maar was al zeker van een plaats bij de laatste vier. Nederland speelt vandaag in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea en heeft genoeg aan een gelijkspel voor een plaats in de halve finale. Een nederlaag met één doelpunt verschil volstaat ook nog. (ANP)

Foppe de Haan langer bij Ajax Cape Town

Amsterdam. Foppe de Haan is ook volgend seizoen hoofdtrainer van Ajax Cape Town. De 66-jarige oefenmeester is sinds vorig jaar werkzaam bij de satellietclub van het Amsterdamse Ajax in Zuid-Afrika. Hij sloot het afgelopen seizoen af op de zevende plaats. Ajax wil in Kaapstad nog een jaar verder met De Haan. De club wil graag dat Hennie Spijkerman komend seizoen ook bij Ajax Cape Town aan de slag gaat. Spijkerman moet als technisch directeur de leiding krijgen in de organisatie van de satellietclub. Spijkerman belandde als assistent van hoofdtrainer Henk ten Cate bij Ajax. Hij werkt de laatste seizoenen als scout voor de Amsterdamse club. (ANP)

Coach Van Galen stopt bij waterpoloërs Donk

Gouda. Robin van Galen stopt aan het einde van dit seizoen als trainer van de waterpoloërs van de Goudse club GZC Donk. De succesvolle coach, die in Peking 2008 olympisch goud behaalde met het Nederlands vrouwenteam, wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en wil na 22 seizoenen als waterpolocoach een sabbatical houden. Dat meldde Donk gisteren. (ANP)

Tennissers Chili in kwartfinale Davis Cup

Santiago. De tennissers van Chili hebben zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales van de Davis Cup. Fernando Gonzalez sloeg zijn ploeg in het enkelspel tegen Dudi Sela uit Israël naar een beslissende voorsprong van 3-1. Gonzalez won in drie sets van de kopman van Israël: 6-4, 6-4 en 6-3. Chili stuit in de kwartfinales, van 9 tot en met 11 juli, op Tsjechië. (ANP)