Scholten mag extra getuige oproepen

De van corruptie verdachte voormalige directeur van het Rotterdamse havenbedrijf Willem Scholten mag een extra getuige oproepen om zijn zaak te verdedigen. Daartoe heeft de rechtbank Rotterdam vandaag besloten. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Scholten is daarmee zeker vijf maanden vertraagd.

Scholten wordt er door justitie van verdacht voor ruim 1,2 miljoen euro te zijn omgekocht door zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, toenmalig eigenaar van het RDM-concern (scheepsbouw, defensie-industrie). In ruil voor de betalingen op een geheime Zwitserse rekening, zo luidt de verdenking, zou Scholten namens Havenbedrijf Rotterdam voor ruim 180 miljoen euro garant hebben gestaan voor bankleningen.

Nadat deze ongeoorloofde garanties in 2004 waren ontdekt, liquideerde Scholten zijn Zwitserse coderekening. Het geld maakte hij over naar de Egyptische zakenman Mohammed Shilbaya. Dat was een zakenrelatie van Van den Nieuwenhuyzen. Kort erop kocht Zilbaya Scholtens vakantiehuis in Frankrijk.

Scholten, zelf vanochtend niet in de rechtszaal aanwezig, krijgt drie maanden de tijd om deze Egyptenaar te laten verhoren door de rechter-commissaris. Shilbaya kan volgens hem verklaren dat de verdachte betalingen zakelijke transacties betroffen, en niets met corruptie van doen hebben.