Renner Boom behoudt leiderstrui in Parijs-Nice

Wielrenner Lars Boom heeft gisteren na een uiterste krachtsinspanning zijn leidende positie in de rittenkoers Parijs-Nice behouden. De Nederlandse winnaar van de proloog zat niet in de kopgroep toen de harde wind het peloton in de slotfase van de eerste etappe uiteen blies. De Raborenner vond op karakter alsnog aansluiting met de vluchters. Boom vergrootte daardoor zijn voorsprong op Alberto Contador, de favoriet voor de eindzege.

De Spanjaard was in de slotfase van de etappe over 201,5 kilometer van Saint-Arnoult-en-Yvelines naar Contres betrokken bij een valpartij. De Spanjaard vond met dank aan de auto van ploegleider Nico Verhoeven van Rabobank aansluiting met het peloton. Hij finishte toch nog 17 seconden later dan Boom en moet nu 25 seconden op de lijstaanvoerder goedmaken.

„Ik sta er helemaal achter dat Contador een beetje kon profiteren van de Rabo-auto”, zei Boom op de website van zijn ploeg. „Het is verschrikkelijk als je vlak voor de vlag van de laatste drie kilometer valt. Zo wil ik geen gat slaan.”

De Duitser Jens Voigt staat tweede in het algemeen klassement, op slechts 5 seconden van Boom. David Millar klom met een achterstand van 13 seconden naar de derde positie. De etappes van vandaag en morgen leiden de renners over een relatief vlak parcours. In de rit van donderdag is een slotklim van ruim 3 kilometer opgenomen. Contador heeft al aangekondigd dat hij daar een aanval op de gele leiderstrui wil doen. „Maar ik moet eerst even kijken hoe het met mijn been gaat”, vertelde de Spanjaard bij de finish. „Ik ben toch best hard gevallen.”

Gregory Henderson won de eerste etappe van Parijs-Nice. De renner uit Nieuw-Zeeland was de snelste in de kopgroep van zeventien. De Sloveen Grega Bole sprintte naar de tweede positie. De Fransman Jérémy Galland eindigde als derde. Boom eindigde uiteindelijk als twaalfde.

„Het was erop of eronder”, zei Boom over zijn inhaalrace. „Ik moest wel, maar het kwam uit mijn tenen. Ik zag ze wegrijden. Ik zat zelf net iets te ver van achteren. Gelukkig is het gelukt en mag ik de gele trui nog minimaal een dagje houden.” (ANP)