President Jemen wil dialoog met zuiden

De Jemenitische president heeft separatisten in het zuiden van het land onderhandelingen over hun grieven aangeboden. Dat hebben de Jemenitische staatsmedia vanochtend gemeld.

Noord- en Zuid-Jemen gingen in 1990 samen, maar veel zuiderlingen klagen dat hun gebied stelselmatig wordt achtergesteld bij het noorden. In de afgelopen weken is groeiend geweld tussen regeringsleger en separatisten gemeld, waarbij aan beide zijden verscheidene doden en gewonden zijn gevallen. Ook zijn tientallen zuiderlingen opgepakt.

President Ali Abdullah Saleh verpakte zijn aanbod in een felle aanval op de separatisten: „Ik ben er zeker van dat de separatistische vlaggen in de komende dagen en weken zullen branden”, zei hij. Maar, voegde hij eraan toe in een toespraak in een militaire academie, „we verwelkomen politieke eisen. Kom tot een dialoog.”

De Jemenitische regering sloot onder internationale druk vorige maand een bestand met shi’itische rebellen in het noorden met wie zij sinds 2004 in een oorlog is verwikkeld. Het Westen wil dat de regering van president Saleh zich concentreert op het probleem met de regionale afdeling van het terreurnetwerk Al-Qaeda, dat zich al jaren verschuilt in stammengebieden. Al-Qaeda in Jemen wordt in de buitenwereld als bedreiging gezien. Volgens westerse landen en de noordelijke buur Saoedi-Arabië profiteren deze extremisten van de instabiliteit van het land.

President Saleh zei dat de regering commissies zal vormen om met de separatisten te onderhandelen. Een effectieve dialoog is echter onder andere moeilijk omdat de separatistische beweging geen verenigd leiderschap heeft. De separatisten hebben nog niet gereageerd op het onderhandelingsaanbod van de president. (Reuters, AFP)