Nederland kort

‘Binnenkort mogelijk weer een tekort aan studentenwoningen’

UTRECHT. Het aanbod aan studentenwoningen zal de komende vier jaar opnieuw achterblijven bij de vraag. Dat voorspelde de koepelvereniging van studentenhuisvesters Kences gisteren. Volgens Kences zullen er bijna 60.000 extra studentenkamers nodig zijn als het aantal studenten blijft groeien. De oorzaak van het dreigende tekort is de economische crisis. „Enerzijds blijven studenten vanwege de lastige situatie op de arbeidsmarkt langer studeren waardoor het aantal studenten zal stijgen. Anderzijds ligt de bouw van nieuwe studentenwoningen nagenoeg stil”, aldus de directeur van Kences. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Leiden is de situatie nijpend. Kences was samen met voormalig minister Van der Laan (Wonen, PvdA) al bezig met het opstellen van een actieplan. Door de val van het kabinet moest het plan echter worden opgeschort. (ANP)

ChristenUnie: 12 miljard bezuinigen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De ChristenUnie wil de komende kabinetsperiode 12 miljard euro bezuinigen. Uitgangspunt: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. De verkiezingscommissie stelt onder meer een belastingverhoging voor in de vorm van „een tijdelijke crisis- en hersteltaks”. De commissie wil ook de hypotheekrente tegen één tarief aftrekbaar maken, waardoor de hoogste inkomensgroepen niet langer kunnen aftrekken tegen het hoogste schijftarief. Woningcorporaties moeten meer mogelijkheden krijgen ‘scheefwonen’ tegen te gaan: mensen met een hoog inkomen die weinig huur betalen. In de zorg moet meer naar draagkracht worden bijgedragen. Partijleden mogen de komende week reageren op de voorstellen. Op het congres van 24 april wordt het programma vastgesteld.

Geen marktwerking ambulancezorg

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De invoering van marktwerking in de ambulancezorg is van de baan. Demissionair minister Klink (Volksgezondheid, CDA) ziet af van concurrentie via de aanbesteding van vierjaarlijkse vergunningen. Belangrijk argument, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, is „dat ambulancezorg zich niet leent voor marktwerking”. Ambulancezorg is een onderdeel van de acute zorgverlening die dag en nacht en ook snel beschikbaar moet zijn. De continuïteit en kwaliteit mogen daar „nimmer in gevaar komen”. De concurrentie had Klink een besparing moeten opleveren. Die gaat hij nu binnenhalen door het totale budget van de ambulancesector in 2013 met 10 procent te korten. Het budget van de sector is ruim 365 miljoen euro. Ambulancezorg wordt gefinancierd uit de ziektekostenpremies.

Beveiliging Schiphol weer onder vuur

Den Haag. De procedures voor de beveiliging op Schiphol worden tegen het licht gehouden. Dat heeft een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gisteren gezegd. Aanleiding is een uitzending van het tv-programma Undercover Nederland van journalist Alberto Stegeman. Daarin was te zien dat vrij eenvoudig ‘springstof’ aan boord van een vliegtuig kon worden gebracht, ondanks aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Het lek zit in het systeem van belastingvrij winkelen en het ‘sealen’ van daar gekochte drank. (ANP)

Wesam al-D. zit straf uit in Nederland

Amsterdam. De Iraaks-Nederlandse Wesam al-D. komt op 6 april terug naar Nederland. Dat meldde zijn advocaat gisteren. Al-D. is in april 2009 in de Verenigde Staten tot 25 jaar cel veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Iraakse plaats Fallujah. Hij mag hier het restant van zijn gevangenisstraf uitzitten. De terugkeer van Al-D., voormalig kapper in Amersfoort,was één van de voorwaarden om hem uit te leveren aan de Amerikanen. Ook het omzetten van zijn straf naar Nederlandse maatstaven was vooraf bedongen. Het gaat om een unieke zaak, omdat Al-D. de eerste en tot nu toe enige verdachte is van het leggen van bermbommen in Irak die in de VS is berecht. (ANP)