Nederland & Europa kort

Plannen voor een Europees monetair fonds voor eurozone

Door onze correspondent

Brussel. De eurozone heeft een eigen instelling nodig die eurolanden in financiële moeilijkheden te hulp schiet. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in Welt am Sonntag. Zo’n Europees Monetair Fonds „ondersteunt de stabiliteit van de eurozone”. Ook eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) is voor oprichting van een EMF. „De Commissie is bereid een voorstel te doen voor zo’n Europees instrument, als dat steun heeft van landen in de eurozone”, zei Rehn gisteren. Op 15 maart, als euroministers van Financiën opnieuw de Griekse schuldencrisis bespreken, komt het EMF ter sprake. Dat past in breder overleg van Rehn met Duitsland en Frankrijk over nauwere economische samenwerking. Meer beleidscoördinatie, strenger toezicht op elkaars openbare financiën en harde sancties voor overtreders moeten voorkomen dat één land nogmaals de stabiliteit van de euro in gevaar brengt.

Europa geeft 45.000 werklozen een lening

Brussel. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) en zijn collega’s uit andere EU-landen hebben gisteren in Brussel besloten dat ze leningen gaan verstrekken aan werklozen die een eigen zaak willen beginnen. De European Microfinance Facility gaat 100 miljoen euro omvatten. De EU verwacht dat die faciliteit kleine leningen verstrekt aan zo’n 45.000 beginnende ondernemers, in de komende acht jaar. Het fonds staat open voor leningen tot 25.000 euro voor werklozen die niet kunnen aankloppen bij gewone banken en voor kleine bedrijfjes met minder dan tien werknemers. (ANP)

EU-nummer voor geweld tegen vrouw

Brussel. In heel Europa moet eenzelfde telefoonnummer komen voor hulp bij geweld tegen vrouwen, stelden de ministers van Sociale Zaken van de 27 EU-lidstaten, gisteren. Het nummer kan de slachtoffers informatie en assistentie bieden. Minister Donner (CDA) vindt de hulplijn geen specifieke taak voor de EU, maar wel handig. „Net als het alarmnummer 112. Dat onthoud je makkelijker en je weet dat het in heel Europa hetzelfde is”, zei Donner. Naast het alarmnummer 112 hebben de EU-landen ook een gezamenlijk telefoonnummer voor vermiste kinderen: 116000. (ANP)

Donner heeft kritiek op EU-strategie 2020

Brussel. Nederland heeft bedenkingen geuit bij de nieuwe EU-strategie voor meer banen en economische groei in 2020. Dat bleek gisteren, bij EU-overleg van ministers van Sociale Zaken. De strategie die de Europese Commissie vorige week bekendmaakte, streeft naar 75 procent werkenden onder alle 20 tot 64-jarige Europeanen. Ook moet het aantal mensen met een zeer laag inkomen omlaag. Minister Donner (Sociale Zaken) stelde gisteren dat de leeftijd van 64 omhoog moet. Hij wil meer maatregelen om ouderen aan het werk te houden. (ANP)