Leibovitz krijgt hulp bij schuld

De New Yorkse sterfotografe Annie Leibovitz wordt door Colony Capital, een Amerikaans opkoopfonds (privaty equity firm), uit de financiële problemen geholpen. Dit meldt de Financial Times vandaag.

Colony Capital is een bedrijf dat zich met name richt op vastgoedinvesteringen en ook de rechten heeft verworven op Neverland, het landgoed van de overleden popster Michael Jackson in Californië. Het zal Leibovitz een lening verschaffen zodat zij de rechten kan behouden op meer dan 100.000 foto’s en een miljoen negatieven van haarzelf.

Volgens ingewijden die bekend zijn met de voorwaarden rondom de afspraak zal Colony vanaf nu Leibovitz’ enige schuldeiser zijn. Ook zal het de fotografe helpen bij het managen van haar foto-archief, waaronder coverfoto’s van Vanity Fair vallen, zoals de naakte John Lennon op de dag van zijn dood en de zwangere Demi Moore. Ook zijn er plannen om het werk van Leibovitz te tonen op rondreizende fototentoonstellingen en zullen er originele afdrukken uit haar oeuvre worden verkocht.

Leibovitz, die al veertig jaar ’s werelds rijken en beroemdheden fotografeert, kwam vorig jaar in de problemen toen bleek dat zij, ondermeer door haar uitbundige levensstijl, een miljoenenschuld had opgebouwd. Begin 2009 leende de fotografe 24 miljoen dollar (17 miljoen euro) van Art Capital, een New Yorks pandjeshuis voor rijke kunstenaars, met als onderpand het copyright op haar foto’s en negatieven, haar panden in New York en in de provincie. De lening, plus rente en kosten, moest zij op 8 september terugbetalen.

Omdat Leibovitz het geleende bedrag op die datum niet kon opbrengen, dreigde zij alles te verliezen. Een rechtbank in New York gaf haar vervolgens meer tijd om tot een vergelijk te komen met Art Capital Group. Deze laatste heeft nog niet gereageerd op het bericht van de nieuwe overname door Colony Group.