Kranten richting samen bezorgen

Er komt voorlopig geen gezamenlijk bezorgbedrijf van de kranten in Nederland. Maar de dagbladuitgevers gaan wel meer dan nu elkaars kranten distribueren. Dat gebeurt op dit moment al in onder meer Zeeland en Limburg.

Dat hebben de uitgevers vrijdag afgesproken. Deelnemende bedrijven zijn de Persgroep Nederland, Telegraaf Media Groep, Mecom/ Wegener en NDC/VBK. De uitgevers praten al jaren over een gezamenlijke bezorgorganisatie. Zo hopen zij geld te besparen. TNT Post zou op termijn ook willen aanhaken bij een dergelijke distributeur, maar het bedrijf doet nog niet mee aan de nu afgesproken samenwerking. „Het streven is nog steeds om één bezorgbedrijf op te richten", zegt Job Muller, directeur distributie van de Persgroep Nederland. „Maar we kiezen er eerst voor de bestaande afspraken uit te breiden. Dit is wel degelijk een stap vooruit. Er is geen weg terug. Uitgevers geven in delen van het land hun eigen netwerk op.”

Een gezamenlijk bezorgbedrijf stuitte lang op mededingingsrechtelijke bezwaren. Een monopolist zou kleine kranten te hoge bezorgtarieven in rekening kunnen brengen. Vorig jaar leek toenmalig minister Plasterk (Media, PvdA) bereid dergelijke bezwaren te laten varen om de kranten te helpen de economische crisis door te komen. De commissie-Brinkman die vorig jaar in opdracht van Plasterk de toekomst van de pers in Nederland onderzocht, adviseerde zelfs één distributienetwerk te stimuleren.

De samenwerking die na de zomer wordt uitgebreid, kost volgens Job Muller geen banen van bezorgers. „Wijken worden mogelijk kleiner, maar dat is prettiger voor bezorgers. Die willen het liefst de krant deur aan deur bezorgen.” Het werk wordt wel complexer, stelt hij. „Bezorgers krijgen meer titels in hun fietstas.”