Kort nieuws Wetenschap

Britten bestrijden duizendknoop met Japanse bladvlooi

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 9 maart. De Engelse overheid heeft toestemming gegeven voor biologische bestrijding van Japanse duizendknoop met uit Japan aangevoerde bladvlooien. Dit voorjaar worden de bladvlooien (Aphalara itadori) op geïsoleerde plaatsen in Engeland in de buurt van de duizendknoop losgelaten. Er is een noodplan om de bladvlo met vergif te bestrijden als deze ook planten uit dezelfde familie (zoals zwaluwtong en heggeduizendknoop) aanvalt. Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een agressief onkruid dat in de negentiende eeuw als sierplant naar Europa werd gehaald en sindsdien veel andere planten verdringt. De bestrijding kost miljoenen, ook in Nederland.

Vitamine D is ook goed voor afweer

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 9 maart. Niet alleen vitamine C is goed voor de weerstand, vitamine D blijkt ook onmisbaar. Vitamine D beïnvloedt de snelheid waarmee ons afweersysteem reageert op indringers, aldus een artikel in Nature immunology dat afgelopen zondag online is gezet. Vitamine D is noodzakelijk voor de werking van T-cellen. Dat zijn de afweercellen in het bloed die actief worden zodra ze een indringer – bijvoorbeeld een bacterie of virus – lokaliseren. T-cellen die voor het eerst een ziekteverwekker tegenkomen, reageren gematigd. Komen ze nóg een keer dezelfde indringers tegen, dan moeten ze veel agressiever reageren. Alleen T-cellen die aan vitamine D binden, leren sneller in actie te komen.

Baarmoederkanker

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 9 maart. Patiënten met baarmoederkanker kunnen beter bestraald worden met een radioactieve bron die in de vagina wordt gebracht, dan met een apparaat dat de buik van buitenaf bestraalt. Interne bestraling werkt net zo goed en geeft minder bijwerkingen, blijkt uit Nederlands onderzoek met ruim 400 patiënten dat afgelopen zaterdag in The Lancet is gepubliceerd. Bij patiënten met kanker aan het baarmoederslijmvlies wordt de baarmoeder verwijderd. Patiënten met een middelmatig tot grote kans op terugkeer van de kanker krijgen daarna nog radiotherapie.