Kort nieuws Voorpagina

‘Gezondheid van Nederlanders is verslechterd’

rotterdam, 9 maart. De gezondheid van de Nederlanders is verslechterd doordat de overheid ziekten als hartaandoeningen en kanker niet goed bestrijdt. Qua gezondheid is Nederland in de Europese Unie afgedaald naar de middenmoot. Dat schrijft hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg Johan Mackenbach in zijn boek Ziekte in Nederland dat morgen verschijnt. Pagina 8

Onderwijsraad: schaf profielen af

Den Haag, 9 maart. De Onderwijsraad wil een onderzoek naar de afschaffing van de ‘profielen’ in het voortgezet onderwijs. De Raad schrijft dit in een rapport aan staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA). Pagina 3

VS soepeler met internetsancties

Washington, 9 maart. De Amerikaanse regering heeft gisteren internetsancties tegen Iran, Cuba en Soedan versoepeld. Amerikaanse bedrijven mogen voortaan onlinediensten voor onder meer e-mail, chatten, bloggen en sociale-netwerksites naar de drie landen exporteren. Pagina 5

Financiële hulp voor Leibovitz

Amsterdam, 9 maart. De New Yorkse sterfotograaf Annie Leibovitz wordt door Colony Capital, een Amerikaans opkoopfonds, uit de financiële problemen geholpen. Leibovitz krijgt een lening zodat zij de rechten kan behouden op meer dan 100.000 van haar foto’s en een miljoen van haar negatieven. Pagina 9

Limburg wil deel vliegveld kopen

Maastricht, 9 maart. De provincie Limburg wil de landingsbaan en de gebouwen van Maastricht Aachen Airport terugkopen. Alleen op die manier kan het vliegveld in Beek op termijn openblijven. Pagina 15

Hoge energieprijs kost 15.000 banen

Rotterdam, 9 maart. De komende tien jaar dreigen in Nederland 15.000 banen te verdwijnen in industrieën die grootverbruikers van energie zijn, als gevolg van relatief hoge elektriciteitsprijzen. Met name kunststoffenproducenten worden getroffen. Pagina 15

Kranten zien af van één bezorgbedrijf

Rotterdam, 9 maart. Er komt voorlopig geen gezamenlijk bezorgbedrijf van de kranten in Nederland. In plaats daarvan gaan de dagbladuitgevers meer elkaars kranten bezorgen. Pagina 13