Kort nieuws Sport

Van Grunsven mag niet starten bij wereldbekerfinale

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 maart. Anky van Grunsven verschijnt niet aan de start van de wereldbekerfinale dressuur, die eind deze maand in Den Bosch verreden wordt. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de deelnemerslijst door de organisatie van Indoor Brabant. Volgens de regels van de internationale ruiterbond FEI mogen deelnemende landen maximaal drie combinaties afvaardigen. Omdat Adelinde Cornelissen, Edward Gal en Imke Schellekens-Bartels de amazone uit Erp voorbleven, valt de negenvoudig kampioene buiten de boot. Gerrit-Jan Swinkels, voorzitter van Indoor Brabant vond het spijtig dat „iemand die zo veel voor de Nederlandse dressuursport betekent” niet kan starten. Hij hoopt dat er met het wegvallen van een ruiter nog een wildcard vrijkomt voor de drievoudig olympisch kampioene. Dit jaar wordt de wereldbekerfinale dressuur voor de 25ste maal verreden. „Haar afwezigheid is zwaar balen”, aldus Swinkels.

De Haan langer bij Ajax Cape Town

AMSTERDAM, 9 maart. Foppe de Haan is ook volgend seizoen hoofdtrainer van Ajax Cape Town. De 66-jarige oefenmeester is sinds vorig jaar werkzaam bij de satellietclub van het Amsterdamse Ajax in Zuid-Afrika. Hij sloot het afgelopen seizoen af met de zevende plaats. Ajax wil in Kaapstad nog een jaar verder met De Haan. De club wil graag dat Hennie Spijkerman komend seizoen ook bij Ajax Cape Town aan de slag gaat. Spijkerman moet als technisch directeur de leiding krijgen in de organisatie van de satellietclub. De bedoeling is dat Spijkerman over twee seizoenen ook hoofdtrainer van Ajax Cape Town wordt. (ANP)

De Graafschap neemt afstand

DOETINCHEM, 9 maart. De Graafschap kan zich opmaken voor een rentree in de eredivisie. De ploeg uit Doetinchem zette naaste concurrent Cambuur Leeuwarden gisteravond op nog grotere achterstand door de onderlinge confrontatie op de Vijverberg met 3-0 te winnen. Daardoor groeide het gat met de nummer twee, die weliswaar een wedstrijd minder speelde, naar tien punten. Ook de nummer drie van de ranglijst verloor gisteravond. Go Ahead Eagles ging bij Omniworld onderuit (2-0) en heeft evenals Cambuur tien punten minder dan de koploper. Go Ahead speelde wel een duel meer dan de Friezen. (ANP)

Reinderman raakt perfecte score kwijt

RIJEKA, 9 maart. Schaker Dimitri Reinderman is gisteren bij de Europese titelstrijd in Rijeka zijn score van 100 procent kwijtgeraakt. Na twee zeges in het weekeinde verloor de Nederlander in de derde ronde van de Roemeen Liviu Dieter Nisipeanu. Nederlands kampioen Anish Giri (15) speelde remise tegen de Hongaar David Berczes en kwam daardoor net als Reinderman op twee punten. Ook Erwin L’Ami staat op twee punten. Hij deelde het punt met de Oekraïener Michailo Oleksienko. Bij de vrouwen kwam Zhaoqin Peng niet tot winst. Tegen de Russische Joelia Kotsjetkova bleef ze op remise steken. (ANP)

Cleveland wint ook zonder James

NEW YORK, 9 maart. Cleveland Cavaliers heeft gisteren (plaatselijke) tijd gewonnen van San Antonio Spurs. Het werd 97-95. Deze zege was extra opvallend, omdat bij Cleveland sterspeler LeBron James ontbrak. James stond voor de tweede opeenvolgende keer langs de kant. Hij heeft last van een blessure aan de enkel. Volgens coach Mike Brown was het niet zo verwonderlijk dat zijn team desondanks won. „We hebben meer zeer goede spelers. Als het vertrouwen er maar is om het zonder LeBron te doen lukt het wel. En dat vertrouwen is er.” (ANP)

Tennis: Chilenen naar kwartfinale

SANTIAGO, 9 maart. De tennissers van Chili hebben zich gisteren geplaatst voor de kwartfinale van de Daviscup. Fernando Gonzalez sloeg zijn ploeg in het enkelspel tegen Dudi Sela uit Israël naar een beslissende voorsprong van 3-1. Gonzalez won in drie sets van de kopman van Israël: 6-4, 6-4 6-3. Chili stuit in de kwartfinale van de Daviscup op Tsjechië. Deze wedstrijd staat voor 9 tot en met 11 juli op het programma. (ANP)