Kort nieuws Kunst

Armory Show doet goede zaken en trekt recordbezoek

Door onze kunstredactie

New York, 9 maart. De Armory Show in New York is dit weekeinde zeer succesvol afgesloten. De twaalfde editie van de kunstbeurs trok een recordaantal van ruim zestigduizend bezoekers. Volgens deelnemende galeriehouders was er duidelijk sprake van een hernieuwd vertrouwen in de kunstmarkt. Hoogtepunt was de verkoop van een landschap van Edvard Munch, dat bij kunsthandel Faurschou voor zes miljoen dollar van eigenaar wisselde. White Cube verkocht een recent schilderij van Damien Hirst voor meer dan 4 miljoen dollar. Ook de Nederlandse deelnemers zijn erg tevreden over de verkoopresultaten. Upstream Gallery raakte alle meegenomen werken van David Haines kwijt, Ron Mandos verkocht een video van Hans Op de Beeck voor 25 duizend dollar aan een verzamelaar uit Washington. Hoewel de Armory gedeeltelijk overlapte met het Oscarweekeinde in Los Angeles werd de kunstbeurs door talloze film- en popsterren bezocht, onder wie Sophia Coppola, Glenn Close, Mike Myers, Frances McDormand, Michael Stipe en Bjork.

Architect Bruce Graham overleden

rotterdam, 9 maart. Architect Bruce Graham is afgelopen weekeind op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Graham, die over de hele wereld modernistische wolkenkrabbers ontwierp, werd vooral bekend door de Willis Tower (voorheen Sears Tower, met 527 meter ’s werelds hoogste gebouw tussen 1973 en 1996). Het plan voor deze robuuste, uit negen tubes bestaande toren ontstond tijdens een zakenlunch, waar Graham met een handvol sigaretten een eerste concept maakten. Graham ontwierp ook het gezichtsbepalend John Hancock Center voor Chicago. In 1925 in Bogota geboren als zoon van een Canadese bankier, werd Graham eind jaren veertig in de VS een volgeling van architect Mies van der Rohe. Tot Graham in 1989 terugtrad als directeur van architectenbureau Skidmore, Owings en Merill in Chicago, had hij grote invloed op de stadsplanning. Graham haalde bevriende kunstenaars als Joan Miró over monumentale kunst voor Chicago te ontwerpen.

Fries metalfestival

rotterdam, 9 maart. Nu het Friese metalfestival Wâldrock wegens hoge kosten niet doorgaat, zal organisator Sjoerd Bootsma een goedkoper metalfestival voor vierduizend bezoekers organiseren op het Olderhoofsterkerkhof in Leeuwarden. Dat festival moet in augustus plaatshebben, de naam is nog niet bekend. (ANP)