Kort nieuws Economie

Fusie makersvan medicijnen voor dieren

Boxmeer, 9 maart. Farmaciegiganten Sanofi-Aventis en Merck voegen hun divisies die diergeneesmiddelen maken samen. Daarmee ontstaat een wereldspeler in vaccins en geneesmiddelen voor dieren met een geschat marktaandeel van 29 procent. Het Amerikaanse Merck en het Franse Sanofi-Aventis krijgen ieder de helft van het nieuwe bedrijf in handen, meldden de twee vandaag. Sanofi betaalt Merck 250 miljoen dollar. De waarde van Merial, het diergeneesmiddelenbedrijf van Sanofi-Aventis, is vastgesteld op 8 miljard dollar. De waarde van Intervet, de voormalige AkzoNobel-dochter die nu onderdeel is van Merck, bedraagt 8,5 miljard dollar. (ANP)

Verlies EADS door problemen Airbus

Sevilla, 9 maart. Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS is vorig jaar zwaar in de verliezen beland door vertragingen en productieproblemen met het militaire transporttoestel A400M en de superjumbo A380. Het nettoverlies kwam in 2009 uit op 763 miljoen euro vergeleken met een winst van 1,57 miljard euro het jaar daarvoor. Dat heeft EADS, moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, vandaag bekendgemaakt. Het concern bereikte vorige maand, na maanden van onderhandelingen, een akkoord met zeven Europese landen over extra betalingen voor de A400M. (ANP)

Shell in vloeibaar gas bij Australië

Parijs, 9 maart. Shell heeft twee contracten getekend voor de verdere ontwikkeling van het zogeheten Prelude lng-project voor de kust van Australië. Dat meldden de twee contractanten, het Zuid-Koreaanse Samsung Heavy Industries en het Franse Technip, vandaag. Met de contracten voor de productie van lng (vloeibaar gas), zou 4 tot 5 miljard dollar gemoeid zijn. Shell kondigde in oktober aan de mogelijkheden voor de ontwikkeling van het eerste drijvende offshore lng-project te onderzoeken. Een van de nu getekende contracten zou betrekking hebben op de eerste ontwerpen voor het project, het tweede op de bouw van de lng-faciliteiten, als daadwerkelijk tot de bouw daarvan wordt besloten. (ANP)

USG geeft nieuwe aandelen uit

Almere, 9 maart. Het uitzendconcern USG People gaat nieuwe aandelen uitgeven om zijn financiële positie te verbeteren en om eventuele overnames te kunnen financieren. In totaal gaat het om ruim 7 miljoen nieuwe aandelen, ofwel circa 9,9 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. (ANP)