Kort nieuws Buitenland

IMF wil beheer van internationaal klimaatfonds

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 maart. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil een nieuw internationaal klimaatfonds beheren. Met het fonds, waarover afspraken zijn gemaakt op de klimaattop in Kopenhagen, moeten projecten worden gefinancierd in ontwikkelingslanden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Vanaf 2020 moet daarvoor jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar komen. Ontwikkelingslanden wijzen bemoeienis van het IMF af. Zij willen het fonds onderbrengen bij de Verenigde Naties. De VS en andere rijke landen willen het geld in eigen beheer houden en op basis van bilaterale afspraken besteden.

Berichten en reacties via nrc.nl/klimaat

Lijk ex-president Cyprus is terecht

Nicosia, 9 maart. Op een begraafplaats in Nicosia is het gestolen lijk teruggevonden van de Cyprische ex-president (2003-2008) Tassos Papadopoulos. Dat heeft de politie vandaag meegedeeld. Het lijk was in december opgegraven op een andere begraafplaats in Nicosia aan de vooravond van de herdenking van zijn dood. De politie was telefonisch getipt waar het lijk te vinden was. De autoriteiten hebben eerder laten doorschemeren dat het de dieven om losgeld te doen was. (AP)

Oeigoer bestraft voor spionage

STOCKHOLM, 9 maart. Een rechtbank in Zweden heeft een 62-jarige Oeigoer veroordeeld tot 16 maanden celstraf voor het bespioneren van andere Oeigoeren in dat land. Volgens de rechtbank deed Babur Maihesuti dit in opdracht van de Chinese overheid. Van begin 2008 tot medio 2009 vergaarde hij voor China informatie over gezondheid, reizen, asielstatus en politieke activiteiten van Oeigoeren. Peking wijst de beschuldigingen van de hand. (AP)

Marokko wijst missionarissen uit

Rabat, 9 maart. Ongeveer twintig overwegend Europese missionarissen zijn recentelijk Marokko uitgezet op beschuldiging van bekeringsactiviteiten. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Zestien van de missionarissen werkten in een weeshuis in de provincie Ifrane. Volgens het ministerie passen de uitwijzingen in de „strijd tegen pogingen het evangelische credo te verspreiden”, in dit geval onder kinderen. De afgelopen maanden zijn al eerder buitenlanders om dezelfde rednen uitgewezen. (AFP)

Terreurverdachten gedood in Jakarta

Door onze correspondent

Jakarta, 9 maart. De Indonesische politie heeft vanochtend bij twee invallen in Zuid-Jakarta drie mensen doodgeschoten die worden verdacht van lidmaatschap van de terreurgroep Jema’ah Islamiah. Hun identiteit is nog onbekend. De actie hield verband met recente arrestaties in de provincie Atjeh, waar de politie twee weken geleden een trainingskamp voor terroristen aantrof. Tot nu toe zijn ongeveer 20 verdachten gearresteerd en vijf gedood.

62 procent ging stemmen in Irak

Bagdad, 9 maart. De opkomst bij de Iraakse parlementsverkiezingen van zondag bedroeg 62,4 procent, zo heeft de verkiezingscommissie gisteren officieel bekendgemaakt. Dat was ruim 13 procentpunt lager dan bij de voorgaande parlementsverkiezingen, in 2005. De eerste voorlopige uitslagen worden donderdag verwacht, de einduitslag wordt niet voor het einde van de maand verwacht. (Reuters)

Japan bevestigt pact met VS

TOKIO, 9 maart. Japan heeft vandaag voor het eerst het bestaan bevestigd van een geheim pact met de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog over het gebruik van Japanse havens door Amerikanen oorlogsschepen met nucleaire bewapening. De VS hebben het bestaan van de overeenkomst al lang toegegeven. Het pact is gevoelig omdat Japan officieel geen atoomwapens op het eigen grondgebied toestaat. Premier Hatoyama wil meer openheid. (AP)