Kort nieuws Binnenland

Marktwerking in ambulancezorg van de baan

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 9 maart. De invoering van marktwerking in de ambulancezorg is van de baan. Demissionair minister Klink (Volksgezondheid, CDA) ziet af van concurrentie via de aanbesteding van vierjaarlijkse vergunningen. Belangrijk argument, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, is „dat ambulancezorg zich niet leent voor marktwerking.” Ambulancezorg is een onderdeel van de acute zorgverlening die altijd en ook snel beschikbaar moet zijn. De continuïteit en kwaliteit mogen daar „nimmer in gevaar komen”. De concurrentie had Klink een besparing moeten opleveren. Die gaat hij nu binnenhalen door het totale budget van de ambulancesector in 2013 met 10 procent te korten.

A’dams schoolkind geen voorrang

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 9 maart. Kinderen in Amsterdam krijgen geen voorrang boven kinderen uit omliggende gemeenten bij toelating tot een Amsterdamse middelbare school. Dit heeft de rechter gisteren besloten. Een groep van ruim 400 ouders had via de stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam een kort geding aangespannen tegen de schoolbesturen en de gemeente Amsterdam om voorrang af te dwingen. De Amsterdamse ouders vinden het „oneerlijk” dat kinderen uit omliggende gemeenten op gelijke voet meeloten in Amsterdam, maar zelf voorrang genieten in hun eigen stad. Volgens de rechter hebben de scholen in Amsterdam een streekfunctie.

Cliëntenraad naar hof om slechte zorg

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 maart. De centrale cliëntenraad van Zorgcentra De Betuwe stapt naar het Amsterdamse gerechtshof. De raad maakt zich „grote zorgen” over het financiële beleid, de zorg en de veiligheid, die ver onder de maat zouden zijn. De Ondernemingskamer van het hof is gevraagd de situatie te onderzoeken en eventueel in te grijpen. Het is voor het eerst dat een cliëntenraad zich tot de Ondernemingskamer wendt. Stichting Zorgcentra De Betuwe verleent zorg aan zo’n vijfhonderd mensen. Ze heeft verpleeg- en verzorgingshuizen op een aantal locaties in de Betuwe en het Rivierengebied en biedt thuiszorg.

Van der Laan in A’dam informateur

Amsterdam, 9 maart. Oud-minister Eberhard van der Laan (PvdA) is benoemd tot informateur in Amsterdam. Hij buigt zich over de vorming van een nieuw college in de hoofdstad. De verkennende gesprekken beginnen vrijdag, bevestigde een woordvoerder van de PvdA. Van der Laan zat acht jaar lang in de Amsterdamse gemeenteraad en was onder meer fractieleider. De PvdA kreeg in Amsterdam de meeste stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partij behaalde vijftien zetels, vijf minder dan vier jaar geleden. (ANP)

Jinek en Huys naar rubriek Nieuwsuur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 maart. NOS-nieuwslezer Eva Jinek en Nova-presentator Twan Huys gaan vanaf september Nieuwsuur presenteren, het nieuwe dagelijkse actualiteitenprogramma van NOS en NPS op Nederland 2. Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nova, krijgt de redactionele leiding.