Israël gaat door met bouwen

De Palestijnse autoriteiten hebben gisteren woedend gereageerd op de beslissing van de Israëlische regering om de bouw van ruim honderd nieuwe huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever toe te staan. Volgens Israël gaat het om „een uitzondering”. De Palestijnse president Abbas weigerde het afgelopen jaar met Israël te gaan onderhandelen zolang de Israëlische regering de bouw in de nederzettingen in bezet gebied niet stillegde. Onder Amerikaanse druk kondigde Jeruzalem wel een tijdelijke bevriezing van de bouw af, maar daarop waren talrijke uitzonderingen van toepassing. Gisteren zei de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, dat Palestijnse en Israëlische leiders hebben afgesproken het vredesoverleg te hervatten via indirecte onderhandelingen. Hoe en wanneer is nog onduidelijk. Deze week bezoekt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden de regio. (Reuters, AP)

Lees meer over het conflict: pag. 7