Internationaal kort

Oppositie Togo krijgt demonstratieverbod na afwijzen uitslag

Lome. De regering van Togo heeft de oppositie verboden vandaag de straat op de gaan wegens het risico van verstoring van de openbare orde. De oppositie wilde protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, die zij niet accepteert. Zittend president Faure Gnassingbé is door de kiescommissie uitgeroepen tot de winnaar van de stembusgang van afgelopen donderdag. Volgens de oppositie is er gefraudeerd. Straatprotesten van de oppositie werden in het weekend in traangas gesmoord. Europese verkiezingswaarnemers hebben onregelmatigheden gemeld, maar zij hebben de stembusgang niet ongeldig verklaard. Faure Gnassingbé greep in 2005 de macht na de dood van zijn vader, Eyadema Gnassingbé. Die was in 1967 via een staatsgreep aan de macht gekomen in het West-Afrikaanse land. De president kreeg vorige week ruim 60 procent van de stemmen. (AP, AFP)

Zeker dertien doden bij aanslag in Lahore

Lahore. Een zware zelfmoordaanslag op een politiebureau in het Pakistaanse Lahore heeft gisteren zeker dertien levens gekost. Het was de derde keer dat het in een woonwijk gelegen bureau werd aangevallen. De aanslag werd uitgevoerd met ongeveer 600 kilogram explosieven en verwoestte een groot deel van het gebouw. Er zijn ruim zeventig gewonden. Omwonenden reageerden boos op de politie omdat zij na vorige aanvallen tevergeefs hadden gevraagd het bureau, dat gebruikt werd voor het verhoor van terreurverdachten, uit de woonwijk te plaatsen. De politie verdenkt de Beweging van Pakistaanse Talibaan, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de meeste aanslagen van de afgelopen tweeënhalf jaar. (AP, Reuters)

Sri Lanka weigert onderzoek van de VN

Colombo. De Sri-Lankese president Rajapaksa heeft een voorstel van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor onafhankelijk onderzoek naar mensenrechtenschendingen afgewezen als „ongerechtvaardigd”. Ban wilde een expertteam naar het eiland sturen dat hem zou moeten adviseren over maatregelen naar aanleiding van de laatste fase van de burgeroorlog met de Tamil Tijgers vorig jaar, waarbij duizenden doden moeten zijn gevallen. Zowel het leger als de Tijgers worden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Rajapaksa heeft onafhankelijk onderzoek altijd tegengehouden. Kritische mensenrechtenactivisten en journalisten worden in Sri Lanka geregeld aangevallen en geïntimideerd. (Reuters)

NAVO staakt hulp aan civiel korps in Kosovo

Pristina. De NAVO-missie in Kosovo (KFOR) heeft de medewerking aan de uitbouw van het civiele korps ‘Kosovo Security Force’ (KSF) tijdelijk stopgezet. De commandant van KFOR, generaal Markus Bentler, protesteert hiermee tegen het feit dat leden van KSF vrijdag in het centrum van Pristina met zware wapens paradeerden. Dat is tegen de afspraken met de Kosovaarse regering. Een tiental KSF-leden, onderdeel van een eregarde, kozen een symbolisch moment om gewapend over straat te lopen. Vrijdag vond in de Kosovaarse hoofdstad Pristina een ceremonie plaats ter ere van separatistische strijders die tijdens het gewelddadige conflict van 1998-1999 tussen Serviërs en Albanezen vochten aan de zijde van het UCK, het Kosovo Bevrijdingsleger, het leger van de Albanese Kosovaren dat vocht voor onafhankelijkheid van Servië. De KSF werd vorig jaar juist opgericht omdat de voorganger, de Kosovo Protection Force (KPF), al te zeer werd gedomineerd door voormalige strijders van het UCK. Bovendien hadden de KPF-leden de ambitie een echt leger te vormen. (VIP, AFP)

Opkomst in Irak was veel lager dan in 2005

Bagdad. Ruim 62 procent van de kiesgerechtigden is zondag gaan stemmen in de Iraakse parlementsverkiezingen. Dat maakte de kiescommissie gisteren bekend. De opkomst is aanzienlijk lager dan bij de parlementsverkiezingen in december 2005, toen 76 procent ging stemmen. Bij de provinciale verkiezingen van januari vorig jaar bedroeg de opkomst iets meer dan 50 procent. Een aantal partijen maakte eigen, voorlopige uitslagen bekend, maar de verkiezingscommissie waarschuwde tegen speculaties. Het tellen van de stemmen vergt tijd omdat er een gecompliceerd systeem is, waarbij meer dan 6.000 kandidaten strijden om 325 zetels. In 2005 duurde het ruim een maand tot de officiële uitslag bekend werd. De voorlopige uitslag wordt donderdag verwacht, zegt de officiële verkiezingscommissie. Daarna zal het waarschijnlijk maanden duren voordat een coalitieregering is gevormd. (Reuters, AP, AFP)

Lees een uitgebreid dossier over de situatie in Irak en bekijk videobeelden en foto’s op de site van The New York Times: www.nytimes.com/iraq

Deense krant is het niet eens over excuses

Kopenhagen. In een open brief hebben 38 redacteuren van de Deense krant Politiken afstand genomen van de excuses die hun hoofdredactie heeft gemaakt voor het afdrukken van de zogenaamde Mohammedcartoons. „Politiken hoeft nergens excuses voor aan te bieden”, staat in de brief die in de eigen krant werd afgedrukt. Politiken bood vorige week excuses aan aan de moslimgemeenschap, onderdeel van een schikking met een Saoedische advocaat die namens acht moslimgroepen excuses eiste van elf kranten. Politiken bood als enige excuses aan en kreeg daarvoor felle kritiek van politieke partijen en andere media. (AP)

Steun voor de Japanse premier neemt af

Tokio. De steun van de Japanse kiezers voor premier Hatoyama brokkelt af. In een opiniepeiling van het Japanse persbureau Kyodo spreekt nog maar 36,3 procent van de ondervraagden steun uit voor Hatoyama die met zijn Democratische Partij van Japan (DPJ) een grote overwinning behaalde bij de parlementsverkiezingen in augustus. De Japanners twijfelen steeds meer aan het leiderschap van Hatoyama en zijn vermogen om het conflict over de verplaatsing van de Amerikaanse luchtmachtbasis Futenma op het eiland Okinawa op te lossen. De premier liet afgelopen weekeinde doorschemeren te zullen opstappen als hij er niet in slaagt de kwestie binnen de door hemzelf gestelde deadline (eind mei) geregeld te hebben. Daarnaast wordt de DPJ geplaagd door financiële schandalen, onder andere rondom een machtige partijbons. (Reuters)