Ik zie veel bontkragen, is bont nou verboden of niet?

Mieke Meesen woont in Den Haag en ziet dat „drie op de vijf” scholieren een capuchonjas met bontkraag dragen. „Hoe kan het dat iedereen bont normaal vindt”, vraagt ze zich af. Haar vriendinnen zeggen: dat is nepbont, want bont is verboden in Nederland. Zelf denkt ze te weten dat bont helemaal niet verboden is. Hoe zit het nou?

Miekes vriendinnen zullen verbaasd staan: de capuchon van menig scholier is afgezet met echt vossen- of wasberenbont. En dat zie je terug in de prijs: voor de populaire merkjassen van Moncler, Iceberg of Jacky Luxury wordt gemakkelijk tussen de 500 en 800 euro neergeteld. Hiphoppers begonnen zo’n vijf jaar geleden zogenaamde parka’s te dragen, donzen eskimojassen met een wijde capuchon en een flinke bontkraag. Nu zijn bontkragen – in alle soorten en maten – niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Voor de wet is het ene soort bont het andere niet. Zo is de productie van vossen- en wasberenbont in Nederland verboden, maar de handel niet. Voor honden-, katten- en zeehondenbont geldt een verbod op zowel de productie als de handel. De nerts mag daarentegen verhandeld én gefokt worden. Nu nog wel: binnenkort buigt de Eerste Kamer zich over een wetsvoorstel om alle pelshouderijen te verbieden.

Claudia Linssen, de directeur van de dierenrechtenorganisatie Bont voor Dieren, vindt het „zorgelijk” dat hun boodschap juist bij jongeren niet aan lijkt te komen. „Om de trend te keren komen we met speciaal op jongeren gerichte radiospotjes.”

Dat bont populair is onder jongeren is niet gek, zegt modejournalist Aynouk Tan. „De protesten tegen bont zijn de laatste tien jaar verstild. Er is dus een hele generatie opgegroeid zonder het antibontsentiment van de ouders. ”

En van die luwte in het activisme tegen bont heeft de bontindustrie dankbaar gebruikgemaakt, zegt Tan. „Er is de laatste jaren met enorm veel geld gesmeten om bont terug op de catwalk te krijgen.” Het resultaat van die inspanningen, zegt Tan, zien we nu op straat.

Reinier Kist

    • Reinier Kist