Een karaktercoalitie

Tijdens het lijsttrekkersdebat na de gemeenteraadsverkiezingen zag je de contouren van een coalitie zich vormen. Niet zozeer wat betreft inhoud, maar meer wat betreft gelijkgestemdheid van karakters. Bos, Pechtold, Rutte en Halsema leidden het gesprek. Balkenende sputterde af en toe ‘Als het nu gaat over...’ en ‘Dat is een karikatuur’ en Kant was fel zonder directe aanleiding.

Laat ik nog een ‘balkenendisme’ overnemen: als je nu ziet dat de afgelopen coalitie Bos-Balkenende stroef verliep door de verschillen in karakter van de hoofdpersonen, lijkt het me in het geheel niet gek als er na de komende verkiezingen een coalitie komt met mensen die op persoonlijk vlak beter met elkaar overweg kunnen. Ik denk dat dat de onderhandelingen over de bezuinigingen een stuk productiever zal maken.

De genoemde partijen houden elkaar ook wel mooi in evenwicht wat betreft links-rechts-verhoudingen en zijn allemaal tot op zekere hoogte liberaal en progressief (er is zelfs een groene vleugel binnen de VVD).

Sarah Biddle

Amsterdam

    • Sarah Biddle