Economie kort

Opnieuw een demonstratie van DSB-gedupeerden

Den Haag. Gedupeerde klanten van de failliete DSB Bank gaan opnieuw demonstreren bij het voormalige hoofdkantoor van de bank in Wognum. Hun grieven richten zich ditmaal tegen de curatoren die het faillissement van de omgevallen bank afhandelen, aldus de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL). Volgens de stichting, die voor gedupeerde klanten opkomt, zijn de voorbereidingen voor de demonstratie al in volle gang. De manifestatie staat gepland voor 7 mei. In een open brief aan de Tweede Kamer zegt PAL dat de situatie voor veel gedupeerden „dramatisch” is. „Klanten van DSB met een lening zijn vogelvrij verklaard.” Volgens de stichting kunnen veel huiseigenaren met een betalingsachterstand de hoge lasten niet meer opbrengen. De eerste huisuitzettingen zijn in zicht, hoewel de curatoren hadden beloofd dat dit niet zou gebeuren, stelt PAL. Een eerdere demonstratie in september richtte zich nog tegen de bank zelf van oprichter Dirk Scheringa. De demonstranten stelden zich te weer tegen te hoge hypotheeklasten en onnodig daaraan gekoppelde verzekeringen of koopsompolissen. (ANP)

Meer overnames door China en India

Amstelveen. Bedrijven uit opkomende economieën zoals India en China hebben in de tweede helft van 2009 meer overnames in de westerse markt verricht. Dit blijkt uit een rapport van accountants- en adviesbureau KPMG. Het gaat om 102 transacties tegen 78 in de eerste helft van 2009. Het onderzoeksbureau bekeek alle overnames en fusies in twaalf ontwikkelde en in elf opkomende landen. KPMG-partner Gopal Ramanathan verwacht dat het aantal overnames vanuit opkomende markten verder gaat toenemen. Met name Chinese bedrijven tonen veel belangstelling voor westerse overnames. Ook het Midden-Oosten zal kooplustiger worden wanneer de staatsfondsen de markt weer betreden, verklaarde hij. Het aantal overnames door westerse bedrijven in opkomende economieën nam met bijna de helft af. In 2009 waren het er 475 tegen 843 in 2008. In 2008 namen bedrijven uit opkomende landen nog 305 bedrijven over. De teruggang van het aantal westerse overnames was in verhouding echter groter. (ANP)

Geen verlenging noodregeling Icesave

Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft het verzoek van de bewindvoerders van Landsbanki (Icesave) tot verlenging van de noodregeling afgewezen. De regeling eindigt op 13 april van dit jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) vroeg in oktober 2008 een noodregeling aan voor Icesave, nadat gebleken was dat de IJslandse moeder Landsbanki in grote financiële moeilijkheden verkeerde. Het gevolg van de noodregeling was dat twee bewindvoerders werden aangesteld die de ondergang van Icesave in Nederland moeten afwikkelen. Landsbanki, dat overeind is gehouden door de IJslandse overheid, had een rechtszaak aangespannen om een einde te maken aan de noodregeling. De belangen van alle schuldeisers van Landsbanki zullen behartigd worden door bewindvoerders die door IJslandse autoriteiten zijn benoemd. (ANP)

Werkloosheid stijgt in alle provincies

Den Haag. In alle provincies was de werkloosheid vorig jaar hoger dan een jaar eerder. Vooral in Noord-Brabant was de stijging groot. De jeugdwerkloosheid steeg het hardst in Zuid-Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. De werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking liep in Nederland in 2009 op van 3,9 procent naar 4,9 procent. De stijging was echter niet in alle provincies even sterk. In Noord-Brabant ging het aantal werklozen omhoog van 3,4 naar 4,8 procent. Een jaar eerder had deze provincie nog de op één na laagste werkloosheid. „Vooral de metaalnijverheid heeft in Brabant tijdens de economische crisis harde klappen opgelopen”, verklaart CBS-econoom Michiel Vergeer de stijging. Hetzelfde geldt voor de computerchipindustrie en toeleveranciers van deze bedrijfstakken. (ANP)