Duitse minister kapittelt Vaticaan

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger zegt dat het Vaticaan onderzoek naar misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk tegenwerkt. De minister baseert zich hierbij op een directieve van het Vaticaan uit 2001, waarin staat dat alle meldingen van misbruik, hoe ernstig ook, eerst intern moeten worden onderzocht en mogelijk opgelost. De Kerk heeft ook jarenlang in vele scholen een „muur van stilte” opgetrokken die misbruik en geweld mogelijk maakte, zei de minister tegen het radiostation Deutschlandfunk.

De afgelopen weken kwam in Duitsland en Nederland aan het licht dat kinderen al of niet seksueel zijn misbruikt op katholieke colleges en internaten. In Duitsland hebben intussen meer dan honderd mensen klachten ingediend wegens misbruik, meestal op jezuïetenscholen. Ook het koor Regensburger Domspatzen, dat decennia werd geleid door Georg Ratzinger, de broer van paus Benedictus XVI, kwam in opspraak wegens misbruik. Ratzinger (86) ontkent dat hij op de hoogte was van misbruik.

De Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch heeft later deze week een ontmoeting met de paus. Op voorstel van de Duitse minister van Gezinnen Kristina Schröder begint eind april een rondetafelconferentie met alle betrokken partijen. Schröder wil vastleggen hoe dit soort systematisch misbruik in de toekomst voorkomen kan worden. (AFP, AP, Reuters)