Controle taxfree zone Schiphol verscherpt

Luchthaven Schiphol gaat de controle op drankwinkels in de lounges voor reizigers uit de zogenoemde niet-Schengenlanden verscherpen.

Aanleiding is een televisie-uitzending van SBS zondagavond. Daarin slaagde onderzoeksjournalist Alberto Stegeman er in om via een truc bij de taxfree winkels, mogelijk explosieve vloeistoffen aan boord te brengen van een vliegtuig naar Londen en Washington.

Op aanwijzing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) komen extra beveiligers bij de See Buy Fly-winkels te staan. Ook komen er controles op aangekochte vloeistoffen aldaar. In winkels waar beperkt vloeistoffen worden verkocht, wordt de verkoop gestaakt. Terreurbestrijder Erik Akerboom en Schiphol zinnen nog op „technologische of infrastructurele aanpassingen”.

Stegeman toonde aan dat het voor niet-Schengenpassagiers mogelijk is een fles wodka te kopen en de luchthaven weer te verlaten. Hij verwisselde de inhoud van de fles en rekende die opnieuw af. Dit bleek mogelijk ondanks maatregelen na een mislukte aanslag met Kerst 2009, op een vlucht van Schiphol naar Detroit.