Boom behoudt leiderstrui in Parijs-Nice

Wielrenner Lars Boom heeft gisteren na een uiterste krachtsinspanning zijn leidende positie in de rittenkoers Parijs-Nice behouden. Boom vergrootte daardoor zijn voorsprong op de Spaanse renner Alberto Contador.

De Nederlander Boom, die zondag de proloog won, zat niet in de kopgroep toen harde windstoten het peloton in de slotfase van de eerste etappe uiteen bliezen. De Rabo-wielrenner kon echter op karakter alsnog aansluiting met de vluchters vinden.

Contador, de torenhoge favoriet voor de eindzege, was in de slotfase van de etappe over 201,5 kilometer van Saint-Arnoult-en-Yvelines naar Contres betrokken bij een valpartij. De Spanjaard vond met dank aan de auto van ploegleider Nico Verhoeven van Rabobank aansluiting met het peloton. Hij finishte toch nog zeventien seconden later dan Boom en moet nu 25 seconden op de klassementsaanvoerder goedmaken.

„Ik sta er helemaal achter dat Contador een beetje kon profiteren van de Rabo-auto”, laat Boom op de website van zijn ploeg weten. „Het is verschrikkelijk als je vlak voor de vlag van de laatste drie kilometer valt. Zo wil ik geen gat slaan.”

Jens Voigt is voorlopig de voornaamste concurrent van Boom. De Duitser staat met een achterstand van slechts vijf seconden tweede in het algemeen klassement. De Schot David Millar klom met een achterstand van 13 seconden naar de derde positie.

De etappes van vandaag en morgen leiden de renners over een relatief vlak parcours. In de rit van donderdag is een slotklim van ruim drie kilometer opgenomen. Contador heeft al aangekondigd dat hij daar een aanval op de gele leiderstrui wil doen. „Maar ik moet eerst even kijken hoe het met mijn been gaat”, vertelde de Spanjaard bij de finish. „Ik ben toch best wel hard gevallen.”

Gregory Henderson won de eerste etappe van Parijs-Nice. De renner uit Nieuw-Zeeland was de snelste in de kopgroep van zeventien. De Sloveen Grega Bole sprintte naar de tweede positie. De Fransman Jérémy Galland eindigde als derde. Boom eindigde uiteindelijk als twaalfde.

„Het was erop of eronder”, zei hij over zijn geslaagde inhaalrace. „Ik moest wel, maar het kwam uit mijn tenen. Ik zag ze wegrijden. Ik zat zelf net iets te ver van achteren. Gelukkig is het gelukt en mag ik de gele trui nog minimaal een dagje houden.” (ANP)