Bijna drie ons

We eten de hele week rauwe groenten en fruit. Vorige week stond in deze krant dat je door daar dagelijks bijna drie ons van te eten, de kans op een beroerte met ruim eenderde vermindert. Het was de uitkomst van een promotieonderzoek aan de Universiteit Wageningen, waarvoor tien jaar lang 20.000 mannen en vrouwen werden gevolgd. Een deel van hen at dagelijks veel ongekookte groente en vers fruit.

Of de rest leefde op stroopwafels en roze koeken en helemaal nooit groente of fruit at vermeldde het ANP-bericht niet. Maar volgens mij kunnen we veilig concluderen dat ook de controlegroep wel iets aan vitamientjes deed. De tweede uitkomst van hetzelfde onderzoek luidt namelijk dat als de groenten worden gekookt of het fruit wordt bewerkt, er geen sprake is van een positief effect op het voorkomen van beroertes.

Afijn, rauwe groenten en fruit eten is helemaal geen straf. Ook niet als het bijna drie ons per dag moet zijn. Gisteren stond hier een recept voor een salade van venkel, bleekselderij en granaatappelzaden. Granaatappel schijnt overigens sowieso supergezond te zijn. Goed tegen hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer, erectiestoornissen en wat een mens dan ook maar kan mankeren.

Vandaag weer een recept voor en-en-salade, van witlof en sinaasappel dit keer. En omdat ik niemand van de Universiteit Wageningen heb horen zeggen dat je die drie ons rauwe groenten en fruit niet een beetje naar eigen smaak mag opleuken, doen we er nog wat serranoham, sherryazijn en walnoten bij. Aan onderstaande hoeveelheden heb je een maaltijdsalade voor 2 personen of voorgerecht voor 4.

een handje walnoten

2 handsinaasappels

4 struikjes witlof

100 – 125 gram serranoham, dungesneden

2 theelepels honing

1 theelepel dijonmosterd

1 eetlepel sherryazijn

3 eetlepels extra vergine olijfolie

Verwarm de oven op 180 graden. Strooi de walnoten uit over een bakplaat en rooster ze een minuut of 7 à 8 in de oven. Laat afkoelen en hak de noten grof. Pel de sinaasappels. Dat gaat het makkelijkst wanneer je ze eerst met een scherp mesje rondom kruislings inkerft. Verwijder ook zoveel mogelijk van de bittere witte velletjes. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en doe dat boven een kommetje, zodat je het lekkende sap opvangt. Snijd een dun schijfje van de onderkant van de witlofstruikjes en snijd ze daarna in de lengte in reepjes. Klop een dressing van het opgevangen sinaasappelsap, de honing, mosterd, azijn en olie en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schik de sinaasappel en witlof op een grote schaal of op individuele borden en druppel er de dressing over. Scheur de ham in wat kleinere stukjes en verdeel deze over de salade. Bestrooi met de walnoten. Lekker met warm stokbrood.

Janneke Vreugdenhil

Hoeveel rauwe groente en fruit eet jij op een dag? Praat erover mee op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een Portugese cataplana.

    • Janneke Vreugdenhil