Balkenende is CDA-lijsttrekker

Demissionair premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft gisteravond de steun gekregen van het CDA-partijbestuur. Voorzitter Peter van Heeswijk zei dat het eerdere besluit, om Balkenende opnieuw voor te dragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van 9 juni, is bevestigd. Balkenende sprak van „een helder signaal van vertrouwen” en zei de ambitie te hebben opnieuw premier te worden. Of hij bij een tegenvallende uitslag de Tweede Kamer in gaat, wilde hij niet zeggen. Het partijcongres zal hem nu naar alle waarschijnlijkheid in april benoemen. Het partijbestuur kwam gisteren bijeen om de gemeenteraadsverkiezingen te evalueren. Er werd volgens Van Heeswijk „een stevige discussie gevoerd”. Verder ging hij niet in op de interne discussie. Bij de CDA-achterban heerst grote teleurstelling over de slechte verkiezingsuitslag. Het CDA verloor bijna 200 van de 1.600 raadszetels. (NRC)