Arcadis verlegt focus naar het buitenland

Arcadis wordt steeds internationaler – driekwart van de omzet komt uit het buitenland. Reden om nu ook het hoofdkantoor naar Amsterdam te verplaatsen.

Een flitsende 3D-animatie laat een hypermodern ziekenhuis in Shanghai zien. Dertig architectenbureaus deden mee aan de internationale ontwerpwedstrijd voor het grootste nieuw te bouwen ziekenhuis van China, en Arcadis heeft gewonnen. Het gaat om een ziekenhuis met 2.200 bedden en een oppervlakte van 361.000 vierkante meter. Met de animatie sloot bestuursvoorzitter Harrie Noy van Arcadis gisteren de presentatie van de jaarcijfers af. Het advies- en ingenieursbureau boekte vorig jaar ondanks de crisis een lichte omzet- en winstgroei.

Het Chinese project is binnengehaald door RTKL, een Amerikaans bureau gespecialiseerd in stedenbouw, dat Arcadis in 2007 overnam en dat eerder grote projecten in China deed. De grote opdracht in Azië past in de expansiedrift die Arcadis de laatste jaren heeft getoond. Nog geen half jaar geleden deed Arcadis de grootste overname in zijn geschiedenis. Het Amerikaanse waterbedrijf Malcolm Pirnie werd voor ruim 150 miljoen euro overgenomen. Hierdoor kwam Arcadis in de wereldwijde subtop van ingenieursbedrijven terecht. „We zijn nog ver weg van Amerikaanse topbedrijven die wereldwijd wel 45.000 medewerkers hebben”, zegt Noy.

Noy zit in zijn tiende jaar als bestuursvoorzitter van Arcadis en voorspelde kort na zijn aantreden al schaalvergroting. Arcadis had de jaren daarvoor vooral de pers gehaald met de gebrekkige drainage van het Amsterdamse Museumplein, het slecht functionerende grasveld in het voetbalstadion Amsterdam ArenA en het schrappen van banen. In 1997 werd de eerste stap in de modernisering van het bedrijf gezet, door de uit 1888 stammende naam Heidemij te veranderen in Arcadis.

De internationale expansie van Arcadis begon in Europa, met overnames in Polen, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Arcadis is van oudsher gespecialiseerd in water en infrastructureel werk, zoals het ontwerp van verschillende hogesnelheidslijnen.

Orkaan Katrina hielp Arcadis in het zadel in de Verenigde Staten. Direct na de ramp in augustus 2005 presenteerde Arcadis zich als waterdeskundige, mede vanwege de kennis die was opgedaan bij de Nederlandse Deltawerken. Het leverde Arcadis opdrachten van de Amerikaanse overheid op.

Met de overname van Malcolm Pirnie, afgelopen zomer, breidde Arcadis verder uit in de VS. Nu richt het bedrijf de blik op Azië, want daar is alles „very amazing” aldus Noy. Maar de bestuursvoorzitter heeft wel wat geleerd van de acquisities: „Ook wij moeten iets van onszelf inleveren bij een overname, zeker bij zo’n groot bedrijf als Malcolm Pirnie.”

Mede dankzij de overnames in het laatste decennium is het aantal werknemers verdubbeld tot 15.000 en is de omzet in tien jaar gestegen van 770 miljoen tot 1,8 miljard euro.

Ook binnen de landsgrenzen veranderde Arcadis. Vorige week kondigde het bedrijf aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Arnhem naar de Amsterdamse Zuidas. „Dichtbij Schiphol en vlakbij het hoofdstedelijke stadscentrum: een unieke locatie. Het is noodzakelijk nu we zo internationaal georiënteerd zijn”, zegt Noy. Hoewel een groot gedeelte van de Arcadis-medewerkers in Arnhem blijft zitten – zo’n veertig medewerkers vertrekken naar de hoofdstad – lijken de banden met de oorspronkelijke basis af te brokkelen. Dat het bedrijf zo snel zou groeien had zelfs Noy niet verwacht: „Ik had niet gedacht dat ik de verhuizing naar Amsterdam als bestuursvoorzitter zou meemaken.”

Arcadis is inmiddels een heel ander bedrijf dan het vroegere Heidemij, dat vooral op Nederland gericht was, aldus Noy. Inmiddels werkt driekwart van het personeel in het buitenland. Vooralsnog ziet Noy de groei in Azië met genoegen tegemoet, maar verdere uitbreidingen zullen voorzichtig moeten worden aangepakt. „Arcadis is sterk in beweging. Dat is positief, maar we moeten onszelf niet voorbij lopen.”

    • Laurens Samsom