Zeker elf doden bij aanslag in Lahore

Een zware zelfmoordaanslag op een politiebureau in het Pakistaanse Lahore heeft vanmorgen zeker elf levens gekost. Het was de derde keer dat het in een woonwijk gelegen bureau werd aangevallen.

De aanslag werd uitgevoerd met ongeveer 600 kilogram explosieven en verwoestte een groot deel van het gebouw. Er zijn ruim zestig gewonden. Omwonenden reageerden boos op de politie omdat zij na vorige aanvallen tevergeefs hadden gevraagd het bureau, dat gebruikt werd voor het verhoor van terreurverdachten, uit de woonwijk te verplaatsen.

De politie verdenkt de Beweging van Pakistaanse Talibaan, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de meeste aanslagen van de afgelopen tweeënhalf jaar. De laatste weken was het aantal zelfmoordaanslagen juist afgenomen, wat een teken zou kunnen zijn dat de Pakistaanse Talibaan moeite hadden zich te herstellen na de vermoedelijke dood van hun leider Hakimullah Mehsud, door een Amerikaanse raketaanval in januari. Na de dood van de vorige leider, Baitullah Mehsud, volgde een reeks aanslagen die ongeveer 600 levens heeft gekost.

Er is de laatste tijd meer onrust binnen het Pakistaanse opstandelingencircuit dan gebruikelijk. Niet alleen Mehsud zou zijn gedood, ook de leider van de belangrijke terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi is volgens bronnen bij inlichtingendiensten én de Talibaan omgekomen bij een raketaanval. Lashkar, de Talibaan en andere militante bewegingen werken in toenemende mate samen bij aanslagen tegen overheidsdoelen, onder andere in Lahore, waar het tot vorig jaar relatief rustig was.

Verder is het onduidelijk of Faqir Mohammad vrijdag is omgekomen bij een Pakistaanse luchtaanval. Hij gaf leiding aan de Pakistaanse Talibaan in de tribale regio Bajaur, die ook als schuilplaats gold voor kopstukken van Al-Qaeda. En gisteren meldden inlichtingenbronnen in Karachi de arrestatie van Adam Gadahn, een Amerikaanse bekeerling die voor Al-Qaeda werkt en vooral Amerikaanse moslims tot geweld oproept. Maar vandaag ontstond twijfel over de identiteit van de arrestant.

Pakistan bestrijdt sinds vorig jaar actief de Pakistaanse Talibaan en andere militante bewegingen, maar laat de Afghaanse Talibaan doorgaans ongemoeid. Een uitzondering daarop is de recente arrestatie van Mullah Baradar, de nummer twee van de Afghaanse Talibaan. Het motief van de Pakistaanse geheime dienst daarbij is echter onduidelijk. (AP, Reuters)