Wilders toch in raad Den Haag

Geert Wilders neemt toch plaats in de gemeenteraad van zijn woonplaats Den Haag. Dat heeft de voorman van de Partij voor de Vrijheid (PVV), die als lijstduwer op de kandidatenlijst stond, vanochtend laten weten. Hij gaat dit naast het fractievoorzitterschap voor de PVV in de Tweede Kamer doen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week eindigde de PVV in Den Haag met acht zetels als de tweede partij, na de PvdA. Wilders kreeg 13.636 voorkeurstemmen. Afgelopen vrijdag zei Wilders nog dat hij van zijn zetel zou afzien, maar in het weekend heeft hij zich bedacht. „Ik weet niet of het lukt, maar ik ga het in ieder geval proberen”, zei hij tegen persbureau ANP. Hij liet weten dat hij een achtergrondrol wil vervullen: hij neemt een kleine portefeuille in de gemeenteraad.

Naast Wilders komen nog twee PVV-Kamerleden in de Haagse gemeenteraad: Sietse Fritsma, de lijsttrekker voor de PVV in de hofstad, en Richard de Mos. Fritsma, die 16.229 stemmen kreeg, vindt het „fantastisch dat Wilders het team komt versterken”. „Ik juich het toe dat Geert serieus met al die voorkeurstemmen is omgegaan. Bijna veertienduizend stemmen, die kun je niet zomaar wegpoetsen. Het gaat om het vertrouwen dat de kiezer heeft uitgesproken in de PVV.”

De PVV-leider in Almere, Raymond de Roon, is vandaag in Almere begonnen aan gesprekken met de andere partijen. De PVV heeft als grootste partij in Almere de leiding bij de onderhandelingen over een nieuw college.

Reizende commentator: pagina 6