Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag van een onderzoek bij 22 burgemeesters, een jaar na de zogenoemde Marokkanentop, naar overlast door jonge Marokkanen en Marokkaanse Nederlanders, met reacties van criminoloog Frank van Gemert en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage over het omkoopschandaal in Rotterdam rond de voormalige Havenbedrijfdirecteur Wim Scholten, aandacht voor een familiedrama in Zierikzee en verslag van de bijeenkomst van het CDA-partijbestuur waarop over het lijsttrekkerschap van Balkenende wordt gesproken. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Adriaan van Dis over het Boekenbal 2010, dat hij morgen opent; Freek de Jonge vraagt aandacht voor zijn nieuwe album Van A tot Z en zijn gelijknamige tour door Nederland en België. Muziek van de band Agua de Annique, tafelheer Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. NOS-correspondent Wilma van der Maten ging naar India om te kijken wat er terecht is gekomen van de jonge hoofdrolspelers van Slumdog Millionaire, de film die vorig jaar acht Oscars won. De tien minuten durende reportage is na afloop van Pauw & Witteman te zien. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Bernhard, verhaal van een Duitser. Historische reconstructie van de jeugd van prins Bernhard, gebaseerd op het nieuwe boek van Annejet van der Zijl dat morgen verschijnt. Zij deed vijf jaar onderzoek in Duitse archieven en promoveerde vorige week op het onderzoek naar zijn jeugd. Ned.2, 19.20-19.50u.

Panorama: Trust us, we’re an NHS Hospital. Onderzoek naar de vraag hoe het mogelijk is dat in twee in Engeland goed bekend staande ziekenhuizen honderden patiënten nodeloos zouden zijn overleden. BBC 1, 21.30-22.00u.

360°-GEO: Kenya, le village des femmes. Aan de rand van het Samburupark in Kenia ligt het dorp Umoja. Er wonen alleen vrouwen – allen slachtoffer van gedwongen huwelijken en mishandeling, of op de vlucht voor seksuele verminking. In het dorp, dat in 1990 is gesticht, hebben de vrouwen een nieuw leven opgebouwd en doen ze ook het werk dat traditioneel door mannen wordt verricht. Dat wordt door de patriarchale maatschappij als provocatie opgevat. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.55-23.00u.

informatief

De avond van het boek. Over twee dagen begint de Boekenweek. Joost Karhof presenteert een terugblik op het literaire jaar en ontvangt Heleen van Royen, Joost Zwagerman, Robert Vuijsje, Tom Naegels en Conny Braam.Ned.2, 20.25-21.45u.

amusement

De Flandriens: 1970-1975. Tweede deel van serie gesprekken over en met wielrenners die uitblonken in kasseiklassiekers als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Vandaag o.a. Eric Leman, Walter Godefroot, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck.Canvas, 21.10-22.05u.

De Oscaruitreiking 2010. Samenvatting van de prijsuitreiking van afgelopen nacht in Los Angeles. Vooraf de voorspellingen die Nederlandse critici en filmmakers gisteravond deden in het televisieprogramma De Oscarnacht.Ned.3, 23.00-0.40u.

muziek

Pelléas et Mélisande. Opera van Claude Debussy. Uitvoering Théâtre des Champs-Elysées en Orchestre National de France o.l.v. Bernard Haitink. Regie van Jean-Louis Martinoty, kostuums Yan Tax. Arte, 23.50-02.40u.