Tweehonderd doden bij religieus geweld Nigeria

Bij gewelddadige botsingen tussen christenen en moslims in het midden van Nigeria zijn gisteren ten minste tweehonderd doden gevallen. Dat hebben lokale journalisten van een mensenrechtengroep gemeld. De waarnemend president heeft extra troepen naar het gebied gestuurd.

Inwoners van Dogo Nahawa zeiden dat islamitische herders uit de omringende heuvels om drie uur ’s ochtends hun dorp aanvielen. Ze schoten in de lucht en de dorpelingen die daarop hun huis uitkwamen werden vermoord.

Het geweld had plaats net ten zuiden van Jos, de hoofdstad van de onstabiele deelstaat Plateau, waar honderden mensen in januari om het leven kwamen bij religieus geweld. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de nieuwste onlusten, maar duizenden mensen zijn de afgelopen tien jaar omgekomen bij etnisch en religieus geweld in Centraal-Nigeria.

Een getuige heeft meer dan honderd lichamen geteld die in de open lucht zijn opgestapeld. Gregory Yenlong, woordvoerder van de gouverneur van de deelstaat Plateau, zei dat er mogelijk zelfs vijfhonderd mensen kunnen zijn gedood. Maar zijn uitspraak kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De jongste onrust in de deelstaat komt op een gevoelig moment. Waarnemend president Goodluck Jonathan probeert zijn autoriteit te laten gelden terwijl de zieke president Umaru Yar’Adua te ziek is om het olierijke land te leiden. „De waarnemend president heeft de veiligheidstroepen in Plateau en de omringende deelstaten in de hoogste staat van paraatheid gebracht om alle grensoverschrijdende dimensies van dit conflict in te dammen”, aldus een verklaring van Jonathan.

Jos ligt op de grens tussen het overwegend islamitische noorden van Nigeria en het christelijke zuiden. De spanningen zijn geworteld in decennia van haat tussen inheemse groepen, de meeste christelijk of animistisch, die vechten om controle over vruchtbare landbouwgrond met migranten en kolonisten uit het islamitische noorden. (AP, Reuters)