Tweede plaats lonkt in 'opbouwjaar' Ajax

Sparta 0 Ajax 3

Ruststand 0-2. 14. De Jong 0-1, 36. Van der Wiel 0-2, 61. Rommedahl 0-3. Scheidsrechter: Allaerts (Bel). Toeschouwers: 10.650.

Tot de dag van gisteren was Ajaxtrainer Martin Jol terughoudend in het uitspreken van zijn aspiraties voor deze voetbaljaargang. Zeker na de nederlagen van zijn elftal in de uitwedstrijden tegen PSV en FC Twente, maakte hij zich niet al te veel illusies op een goede eindklassering. Jol dacht dat beide concurrenten geen terugval zouden doormaken, daarvoor achtte hij de weerstand in de eredivisie te zwak. Maar na de eenvoudige overwinning op Het Kasteel tegen Sparta (3-0) en het verlies van PSV een dag eerder tegen NAC stelde de Scheveninger dat de tweede plaats hem „best leuk” lijkt.

Ajax heeft dit streven voor een belangrijk deel in eigen hand. Zondag kan de achterstand op PSV worden teruggebracht tot één punt in de onderlinge confrontatie in de Arena. Jol noemde eerder dit seizoen PSV meer in balans dan Ajax. Maar na het vertrek van Danko Lazovic uit Eindhoven stelt hij zijn mening iets bij. „Het potentieel van PSV aan goede spelers is wat minder geworden”, aldus Jol. „De club blijkt echter al jaren in staat een sterke selectie samen te stellen. Daarbij worden goede keuzes gemaakt. Ook wat betreft de vervangers. Anders word je niet zo vaak kampioen.”

Hij zal het nooit hardop uitspreken omdat Ajax het geld van de Champions League hard nodig heeft, maar Jol beschouwde dit seizoen tot nog toe vooral als een opbouwjaar. Ook gisteren werd op Spangen weer duidelijk dat spelers als Siem de Jong, die op fraaie wijze het eerste doelpunt maakte, en Christian Eriksen – voorbereidend werk bij de derde treffer van Dennis Rommedahl – aanstormende talenten zijn. Zij krijgen bij Ajax de gelegenheid te rijpen. Gregory van der Wiel, die het tweede Ajax-doelpunt maakte, speelde zelfs even bij de voormalige satellietclub Haarlem maar kreeg de afgelopen jaren toch de voorkeur boven aankopen als George Ogararu en Bruno Silva. Hij verwierf zelfs een basisplaats in het Nederlands elftal. Toby Alderweireld, ook van de eigen opleiding, houdt de routinier Oleguer uit de ploeg.

Met dat relatief jonge elftal maakt Ajax nu weer wat meer kans op een goede afloop van het seizoen. De hoofdstedelijke ploeg kan ook nog de beker winnen. Financieel is dat echter niet interessant. Met het oog op de clubkas, die een verlies vertoont van meer dan tien miljoen euro, heeft Ajax eerder baat bij het bereiken van de lucratieve Champions League. Dat kan als landskampioen of via de tweede plaats in de eredivisie die recht geeft op deelname aan de voorronden. Daarom zal Ajax zondag risico’s moeten nemen om van PSV te winnen. Dat is in het voordeel van de Brabantse ploeg.

Om de concurrent een hak te zetten, dient het spelpeil van Ajax hoger te zijn dan gisteren tegen Sparta. Soms speelde de formatie van Jol heel efficiënt, soms heel slordig. Volgens de trainer kwam dat door de „akker” van Spangen, zoals hij het slechte veld omschreef. Met name spits Marko Pantelic wekte ergernis met veel balverlies. De Serviër miste de geschorste Luis Suarez als aanspeelpunt.

De andere centrumspits Dennis Rommedahl zwierf te ver van hem verwijderd over het veld. Ajax mocht bovendien van geluk spreken dat Jan Vertonghen van de Belgische arbiter Allaerts een gele en geen rode kaart kreeg, toen hij Erik Falkenburg de weg naar het doel versperde. De verdediger zei de Spartaan nauwelijks te hebben geraakt en vond geel al zwaar bestraft.

Spartatrainer Frans Adelaar kon er achteraf nog furieus over worden. In zijn optiek was deze overtreding bij 2-0 het breekpunt in de wedstrijd. „Als de scheidsrechter een kaart geeft kan dat er in zo’n situatie maar één zijn en dat is rood”, meende Adelaar. De Spartatrainer toonde zich verder niet te spreken over het gebrek aan concentratie waarmee zijn verdedigers aan de wedstrijd waren begonnen.

„In vergelijking met de afgelopen weken was mijn ploeg onherkenbaar. Ayodele Adeleye nam een bal in zijn eigen strafschopgebied aan op de borst om hem vervolgens over het doel te schieten. En doelman Aleksander Seliga liet een paar keer de bal door zijn handen glippen en werd gered door de paal. Dan gaat een aantal spelers heel angstig voetballen. Consequenties? Ik zal hier zeker met ze over praten. Je moet wel bij de les blijven.”

Komend weekeinde wacht Sparta de belangrijke uitwedstrijd tegen Willem II. Bij een nederlaag zou de Rotterdamse ploeg op de ranglijst verder wegzakken richting nacompetitie. Adelaar, de twaalfde trainer op Het Kasteel in tien seizoenen, zegt echter het duel in Tilburg als elke andere te beschouwen en ontkent dat hij onder druk staat. „Zo’n sfeer is door supporters wel gecreëerd rondom de grote nederlaag [5-0] tegen VVV. Maar ik kan hier rustig werken en wordt gesteund door management en commissarissen.” Op de vraag wat zijn spelersgroep ontbeert om jonge talenten beter te laten renderen, zoals dat bij Ajax gebeurt, zweeg de altijd spraakzame Adelaar. „Dat vertel ik liever niet”, zei hij geheimzinnig.

    • Erik Oudshoorn